Skip to content
Menu
Menu

Falzifikáty odevov sa už na trh nedostanú

(pv) – Príslušníci finančnej správy z Colného úradu (CÚ) Bratislava zaistili  na hraničnom priechode (HP) Čunovo viac ako 100 kusov falzifikátov oblečenia svetoznámych značiek. Ak by sa dostali na trh a predali zákazníkom ako originálne výrobky, škoda by predstavovala viac ako 37 000 eur.

Počas pravidelnej kontrolnej akcie na HP Čunovo zastavila hliadka CÚ Bratislava minulú noc autobus s rumunskou poznávacou značkou, ktorý šoféroval 45-ročný občan Turecka. V batožinovom priestore objavila podozrivý tovar. Vykazoval známky porušovania práv duševného vlastníctva oprávnených osôb na domácom trhu.

Podrobná kontrola ukázala, že na miestach určených pre batožinu ako aj na sedadlách pre cestujúcich prepravuje vodič falzifikáty oblečenia svetoznámych značiek – 35 ks teplákových súprav značky Nike, 30 ks svetrov Christian Dior, 23 ks súprav Burberry,15 ks mikín Kenzo a 10 ks značky Burberry. Ak by sa tieto výrobky dostali na trh a predali zákazníkom ako originály, škoda by predstavovala viac ako 37 000 eur.

Finančná správa opakovane upozorňuje verejnosť, že falzifikáty môžu byť zdraviu škodlivé. Na ich výrobu sa používajú nekvalitné materiály alebo ich lacné náhrady. Výrobky nie sú spoľahlivo testované a neprechádzajú žiadnou kontrolou. Spotrebitelia by mali mať na pamäti, že touto kúpou podporujú organizovaný zločin, kriminalitu, šedú ekonomiku, detskú prácu, nezamestnanosť aj terorizmus.

Výrobcovia napodobením vymýšľajú rôzne triky, no sú isté znaky ako rozpoznať originál od falzifikátu. V prvom rade je to miesto predaja. Napríklad tržnice, čínske e-shopy i menšie kamenné prevádzky nie sú vo väčšine prípadov zárukou predaja kvalitného tovaru známych značiek.

Foto: Finančná správa