Skip to content
Menu
Menu

Kraj začína očkovať treťou dávkou vakcíny proti koronavírusu

Prečítať článok

Prešovská župa už najbližší víkend spúšťa očkovanie treťou dávkou proticovidovej vakcíny. Pilotne ňou začne očkovať v sobotu v krajskom veľkokapacitnom centre v Prešove, a to ľudí s poruchou imunity. Podaná im bude jednotne vakcína od spoločnosti Pfizer/BioNTech.

Prešovský samosprávny kraj umožní vakcináciu treťou dávkou pre určenú skupinu ľudí pilotne vo veľkokapacitnom očkovacom centre v SOŠ technickej na Volgogradskej ulici v Prešove. A to už túto sobotu 23. októbra v čase od 8.00 do 18.00 hodiny.

„Očkovacie tímy budú preočkovávať jednotne vakcínou Pfizer, konkrétne v spoločenskej miestnosti školy v samostatných kójach, ktoré budú rozdelené na dve skupiny. V prvej budú očkovaní ľudia s pozývacou SMS zo štátnej čakárne, v druhej záujemcovia bez registrácie s potvrdením diagnózy od svojho lekára, ktorým bude 3. dávka aplikovaná na počkanie,“ povedal v tejto súvislosti predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.

Ako uviedol, kraj má na tento deň zakontrahovaných spolu 1200 vakcín Pfizer/BioNTech. „Spustením očkovanie treťou dávkou takto proaktívne reagujeme na aktuálnu očkovaciu stratégiu a ochraňujeme tých najzraniteľnejších. Niet pochýb, že vakcína je účinná a podstatne zvyšuje šance lepšie zvládať boj s koronavírusom a dokonca bez fatálnych následkov,“ uviedol predseda PSK Milan Majerský.

V réžii kraja pokračuje nadchádzajúci víkend očkovanie na počkanie v obchodných centrách. Už štandardne bude prebiehať v obchodných centrách Eperia Shopping Mall v Prešove a Max v Poprade, a to v nedeľu 24. októbra. Tentoraz však bude realizované v mierne skrátenom čase od desiatej do šestnástej hodiny. PSK má pre obe očkovacie miesta k dispozícii po 300 jednodávkových vakcín Janssen.

Počas tohto pracovného týždňa je v teréne tiež mobilná očkovacia jednotka prešovskej župy. Vyrazila do Spišského Podhradia, Svitu i Lendaku, kde by mala v spolupráci s miestnymi samosprávami preočkovať prvou dávkou Janssen spolu dve stovky záujemcov. Kraj je pripravený spustiť preočkovanie treťou dávkou taktiež vo svojich veľkokapacitných centrách v Humennom a Poprade. Ich otvorenie bude závisieť od záujmu zo strany ľudí, ktorý je nateraz v týchto regiónoch v prípade podania tretej dávky vakcíny proti COVID-19 relatívne nízky a nenapĺňa potrebné kapacity.

Očkovanie treťou dávkou vakcíny proti koronavírusu je v prvej fáze je určené pre imunosuprimovaných ľudí, teda ľudí s poruchou imunity – onkologických pacientov, ľudí s oslabenou imunitou alebo autoimunitným ochorením, ako aj pacientov na kortikoidnej liečbe, napr. astmatikov.

Tieto skupiny ľudí boli informované o možnosti svojho preočkovania prostredníctvom SMS správy z Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI). Centrum ich zároveň vyzvalo k registrovaniu sa na toto preočkovanie cez svoju štátnu čakáreň. Treťou dávkou vakcíny budú ale ľudia s uvedenými diagnózami zaočkovaní aj bez nutnosti registrácie. Stačí sa im na mieste očkovania preukázať informatívnou SMS správou o ich zaradení do fázy 3. očkovania, alebo v prípade, ak túto SMS správu neobdržali, potvrdením stanovenej diagnózy od svojho všeobecného lekára či špecialistu.

Všetkým ľuďom, ktorí v minulosti absolvovali očkovanie vakcínami Pfizer, AstraZeneca, Sputnik V a Janssen, bude v tretej dávke na základe rozhodnutiam rezortu jednotne aplikovaná vakcína Pfizer/BioNTtech. Zaočkovaní vakcínou Moderna dostanú v tejto fáze znovu Modernu.

Daša Jeleňová
hovorkyňa PSK