Skip to content
Menu
Menu

Krištáľové krídlo za rok 2020 získali aj Prešovčania

Prečítať článok

(ako) – Trinásť slovenských osobností z hospodárskej, vedeckej, kultúrnej, športovej a spoločenskej sféry získalo v nedeľu večer ocenenie Krištáľové krídlo za rok 2020. O nových laureátoch v deviatich kategóriách a dvoch mimoriadnych ocenení v 24. ročníku rozhodli odborné poroty a Veľká porota Krištáľového krídla.

Záštitu nad podujatím prevzala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Prešov má tiež dve významné osobnosti, ktorým porota udelila Krištáľové krídlo za rok 2020. Jedno v oblasti medicíny a druhé v kultúre.

Dvojica Boris Klempa a Pavol Čekan, ktorá významne prispela v boji proti pandémii COVID-19 na Slovensku vývojom série certifikovaných PCR testov na detekciu vírusu SARS-CoV-2, získala Krištáľové krídlo v kategórii medicína a veda. Ocenenie im patrí za aktívnu účasť na kontrole šírenia vírusu pomocou testovania a darovania testov pre spoločnosť a za významný podiel na odbornom informovaní verejnosti o problematike pandémie.

Pavol Čekan a Boris Klempa. / Zdroj foto: fb Pavol Čekan

Porota tento rok udelila aj dve mimoriadne ceny. Jednu z nich získal dramatik, spisovateľ, literárny a divadelný vedec a vysokoškolský profesor Karol Horák, ktorý v súčasnosti ešte stále aktívne i organizačne pracuje na Prešovskej univerzite. Patrí medzi významných tvorcov pôvodnej slovenskej drámy, je autorom vyše dvadsiatky pôvodných auditívnych diel. Podľa textov svojich diel vypracoval viacero scenárov televíznych filmov. Je tiež dlhoročným organizátorom študentského divadelného festivalu Akademický Prešov.