Skip to content
Menu
Menu

Lyžiarske stredisko Drienica-Lysá povstane z popola 

Prečítať článok

Zimná lyžiarská sezóna už pomaly klope na dvere, a s ňou finišujú aj posledné prípravy prevádzkovateľov vo veľkých lyžiarských strediskách. Možnosti kvalitného lyžovania v okolí Prešova sú však značne oklieštené a aj preto mnoho lyžovania chtivých Prešovčanov pred regionálnymi strediskami radšej uprednostňuje tatranské zjazdovky.

Túto skutočnosť si uvedomuje aj spoločnosť SPORTxLysa, ktorá vlastní známe stredisko nad obcou Drienica.

Lyžovačku na Lysej si mnoho športovcov, hlavne tých skôr narodených, vie asi len ťažko predstaviť. Lyžiarske stredisko sa v posledných rokoch využívalo len minimálne a mnohí ho odsudzovali na definitívny zánik. Známa lanová dráha odviezla posledných lyžiarov ešte v roku 2011 a od vtedy chátrala. V septembri tohto roku, sa na dráhe začali servisné a revízne práce, ktoré vykonáva spoločnosť Tatralift a. s. Poprad (predtým Tatrapoma).

Pribudne zasnežovanie, nové vleky či opravená lanovka

„V novembri je plánovaná inštalácia a záplet nového lana a spustenie prvého testovania lanovky,“  hovorí pre portál LANOVKY.sk Stanislav Leššo, spolumajiteľ lyžiarskeho strediska na Lysej a konateľ spoločnosti SPORTxLysá.

Okrem samotnej obnovy lanovky, sa v stredisku realizujú aj ďalšie investičné projekty. Najdôležitejšou je výstavba zasnežovacieho systému zjazdoviek a lyžiarskeho vleku Tatrapoma H130.

Nový prepojovací vlek typu Tatrapoma S bude mať dolnú stanicu v blízkosti hornej stanice sedačkovej lanovky a dĺžku 120 metrov. Zabezpečí dopravu lyžiarov prichádzajúcich z lanovky na hlavnú zjazdovku. Prví lyžiari by si mohli na staronovej Lysej užívať technický sneh už tento rok, „Práce by sme chceli zvládnuť do decembra, ak nám bude priať počasie,“ uzatvára Stanislav Leššo.

Jakub Marton
www.skilysa.sk