Skip to content
Menu
Menu

Materská škola Budovateľská opäť získala certifikát Zelenej školy

Prečítať článok

Ani obmedzené fungovanie v uplynulých mesiacoch nezabránilo 12 škôlkam splniť podmienky na získanie medzinárodného certifikátu programu Zelená škola. Už po piaty raz ho získala aj MŠ Budovateľská v Prešove.

Medzinárodným certifikátom Zelená škola sa môže pochváliť aj Materská škola Budovateľská v Prešove, ktorá ho získala už po piaty raz.

Škôlku trápilo množstvo odpadu, ktorý vzniká v kuchyni a jedálni. Sústredili sa preto na tému Potraviny a dali si za cieľ znížiť množstvo bioodpadu o 20 %. Pátrali s deťmi po pôvode potravín, navštívili lokálny trh aj bezobalový obchod, deti sa učili čistiť zeleninu a s kuchárkami pripravovali zeleninové šaláty. Šupky dávajú do kompostu na školskom dvore. Tu si vysadili bylinky, urobili vyvýšené záhony.

Na jar 2020 si plánovali vysadiť vlastnú zeleninu. Po celoplošnom zatvorení škôl však, žiaľ, nemohli plány realizovať. „Oslovili sme rodičov s prosbou, aby s deťmi doma na parapetách okien vysadili semienka a pripravili priesady. Po návrate do materskej školy sme chceli pokračovať a vysadiť ich na dvore do vyvýšených záhonov. Milo nás prekvapilo, že sa zapojila viac ako polovica rodín. Ostali sme zatvorení dlho, tak vznikli balkónové záhradky, rodičia s deťmi nám posielali fotografie. V mojej triede predškolákov sa zapojilo 20 z 23 rodín. Pomohlo nám to ostať s deťmi v kontakte, viesť ich ďalej v téme potraviny, zlepšila sa aj komunikácia s rodičmi, preniesli sme envirovýukové prvky do domácností,“ hovorí Mgr. Lucia Drobná, školská koordinátorka Zelenej školy.

„Program Zelená škola je určený pre školy, ktoré majú odvahu robiť environmentálnu výchovu reálne, nie formálne, čo celoplošné zatvorenie škôl preverilo. Veľmi by som chcela poďakovať materským školám, ktoré získali medzinárodný certifikát Zelená škola za ich vytrvalosť. Pretože cieľom Zelenej školy je robiť, čo učíme, učiť inak a zmeny v dennom fungovaní škôl robiť spoločne – učitelia, rodičia, školník, upratovačka a deti,“ hovorí Zuzana Gallayová, manažérka programu.

Spolu s MŠ Budovateľská Prešov získala certifikát Zelenej školy aj MŠ Skároš, Vrbov, Kobeliarovo, Želiezovce, Nitrianske Rudno, Svidník, ul. 8. mája, Hlohovec, ul. Nábrežie A. Hlinku, Prievidza, ul. Clementisa, Košice, ul. Ipeľská, Bratislava, ul. Röntgenova a Bratislava, ul. Vavilova.

Program Zelená škola realizuje CEEV Živica. Ide o najväčší environmentálny výchovno-vzdelávací program na svete a na Slovensku funguje 16 rokov.

 

Zdroj: enviroportal.sk