Skip to content
Menu
Menu

Medzinárodný festival paličkovanej čipky začína už vo štvrtok 

Prečítať článok

(pv) – Medzinárodný festival paličkovanej čipky sa tradične uskutočňuje každý druhý rok na Soľnej Bani. Býva to práve koniec júna, keď k nám pricestujú čipkárky a čipkári z rôznych častí Európy aj Slovenska. Situácia sa pre pandémiu menila, preto organizátori posunuli termín festivalu na august. 

Uskutoční sa v termíne 12. – 14. augusta. Aj účastníkov zo zahraničia bude menej. Účasť prisľúbili len delegácie z Čiech, dve poľské a jedna srbská Slovenka.

Lockdown je pre nás všetkých čosi čo sme zažili prvý krát. Narušilo naše cesty aj kontakty s inými ľuďmi. Našťastie nemohlo zasiahnuť do čipkárskej práce. Práve naopak. Klepkanie paličiek mnohým pomohlo v stresových situáciách a výsledkom je mnoho krásnych čipiek, ktoré uzreli svetlo sveta.

Festival je príležitosťou pochváliť sa, čo za ten čas vytvorili, aké nové kreácie čipkárskych výtvarníkov aj klasické výtvory z rôznych regiónov Slovenska a zahraničných hostí vznikli.

Tentokrát sú výstavy umiestnené tak, aby sa ľudia nemuseli príliš veľa presúvať. Výstava klasickej soľnobanskej čipky, kde podstatná časť bola nanovo vytvorená Dankou Beťkovou a tematická výstava festivalu „Krajina snov“ sa nachádza priamo v budove Múzea Solivar. Pribudla aj stále expozícia paličkovanej čipky.

Okrem toho bude v čase festivalu sprístupnená výstava Krakovianskej čipky. Krásne folklórne odevy zdobené krakovianskou čipkou prídu nainštalovať hostia z dediny Krakovany pri Piešťanoch.

Výstava modernej čipky sa uskutoční už tradične večer 12. 8. v súkromnej záhrade autorky Jany Frajkorovej.

Celá akcia sa realizuje v priestoroch Múzea Solivar, preto bude potrebné dodržiavať hygienické opatrenia pri návšteve múzea.