Skip to content
Menu
Menu

Mesto chce znova spoplatniť parkovanie na troch uliciach v zóne štyri

Prečítať článok

(ako) – Zajtra bude rokovať prešovské mestské zastupiteľstvo prostredníctvom videokonferencie. Jedným z bodov programu je aj znovuzavedenie systému regulovaného parkovania áut v časti zóny 4. Od 1. januára je totiž spoplatnené parkovanie len v zóne 1 a 2. a aj tie verejnosť kritizuje. Väčšina vodičov namieta najmä to, že informačné tabule sú príliš vysoko na to, aby boli čitateľné a v zónach nie je dosť parkovacích automatov. 

Návrh poslancom predloží  vedúci odboru životného prostredia a dopravnej infraštruktúry Viliam Majda. Ide o tri parkoviská na uliciach Partizánska, Bayerova a Dostojevského, na ktorých je spolu 113 parkovacích miest. Do konca roka 2020 boli tieto ulice spoplatnené, potom zo systému vypadli.

Teraz úrad našiel dôvody, prečo sa vrátiť k pôvodnému režimu. „Závažným dôvodom opätovného spoplatnenia týchto parkovísk je výpadok príjmu za parkovanie motorových vozidiel. V súčasnosti sú tieto parkovacie plochy plne funkčné a pripravené na spoplatnenie, pričom na nich bude ponechané doteraz platné zelené tarifné pásmo. V súčasnosti sa pripravuje projektová dokumentácia a v najbližšom období bude do mestského zastupiteľstva predložený materiál na schválenie regulácie statickej dopravy,“ uvádza sa v dôvodovej správe.

Ulice ostanú v zelenej zóne

Doba spoplatnenia v zelenej zóne, teda zóne C je od pondelka do piatka od 8. do 18. hodiny, v sobotu od 8. do 12. hodiny, v nedeľu, štátne sviatky a dni pracovného pokoja bezplatne.

Ako sa ďalej uvádza v dôvodovej správe, spôsob úhrady za dočasné parkovanie v tarifnom pásme C na týchto parkoviskách je možný SMS platbou, cez mobilnú aplikáciu eParkio, alebo zakúpením parkovacej karty do zeleného tarifného pásma. Majiteľ vozidla s trvalým pobytom v meste Prešov má nárok na 50% zľavu z parkovného na prvú hodinu parkovania pri krátkodobom státí, alebo 50% zľavu z ročnej parkovacej karty v tarifnom pásme C.

Posledné slovo však budú mať poslanci. Sledujte, či podporia tento návrh.

Ilustračné foto: pk