Skip to content
Menu
Menu

Muž z Chminianskych Jakubovian zabil päť psov

(pv) – Otrasný prípad sa stal v obci Chminianske Jakubovany v okrese Prešov. Obec bola už v minulosti známa neľudským prístupom miestnych Rómov k štvornohým chlpáčom. Polícia zistila, že 40-ročný muž tam utýral minimálne päť psov.

„Podľa informácií policajtov mal V. H. v prístrešku nachádzajúcom sa v osade utýrať minimálne piatich psov. Psov presne nezistenej rasy, pohlavia a veku mal tupou kovovou časťou sekery udrieť po hlave, v dôsledku čoho došlo k ich usmrteniu. Od takto usmrtených zvierat mal následne kuchynským nožom oddeliť hlavu a kožu, a telá zvierat rozporciovať,“ uviedla polícia na sociálnej sieti s tým, že vyšetrovateľ enviropolície Valentína obvinil z trestného činu týranie zvierat a navrhol jeho väzobné stíhanie. Po dokázaní viny mu hrozí trest odňatia slobody na jeden až päť rokov.

Zastupujúci starosta obce Gejza Červeňák hovorí, že o prípade vôbec nevedel. „Ja som tu v obci ani nebol, keď prišli do osady policajti. Nikto mi nič nehlásil. Až neskôr mi bolo povedané, že jedného z Rómov zobrali do väzby,“ vysvetľuje starosta.

V piatok 2.9. vzal sudca Okresného súdu v Prešove 40-ročného Valentína do väzby. Obvinený sa k zabitiu piatich psov priznal. Uviedol, že psov zabil jedným úderom tupou stranou sekery do hlavy. Mäso rozporcioval. Chcel ho variť a jesť. Dôvod je šokujúci. TV Markíza informovala, že na súde vyhlásil, že je chudobný, bez príjmu a s rodinou nemajú čo jesť.

To, že v miestnej rómskej osade sa už roky konajú psie zabíjačky, je celoslovensky známe. Psov kradnú, zabíjajú a vyrábajú z nich psiu masť, o ktorej veria, že je liečivá.

Envirokriminalisti aj veterinárni inšpektori podnikli v osade pred dvoma rokmi veľkú raziu.

Foto: KR PZ Prešov