Skip to content
Menu
Menu

Na Sekčove vymenia dopytové tlačidlá na semaforoch

Prečítať článok

(ako) – Modernizácia semaforov v Prešove zahŕňa aj postupnú obnovu a inštaláciu nových dopytových tlačidiel pre chodcov. V meste Prešov máme na semaforoch približne 115 dopytových tlačidiel. Nie všetky však fungujú spoľahlivo alebo ich ľudia nesprávne používajú.

Pri stlačení tlačidla je vyslaný signál, že pred priechodom sa nachádza chodec. Vďaka tomu zasvieti zelené svetlo pre chodcov približne do jednej minúty od stlačenia tlačidla. Presný čas čakania na zelenú závisí od frekvencie dopravy na komunikácii, cez ktorú chce chodec prejsť. Zelené svetlo sa však rozsvieti najneskôr do 79 sekúnd od zatlačenia tlačidla. Tak by to aspoň malo byť, ale realita je často iná. Chodci čakajú dlhšie alebo zelená svieti tak krátko, že cez celú vozovku nestihnú prejsť.

Dopytové tlačidlá pre chodcov na križovatkách a priechodoch so svetelnou signalizáciou sa začali používať ešte v 90-tych rokoch minulého storočia. Pri obnove alebo výstavbe nových cestných svetelných signalizácií počíta mesto aj s modernizáciou dopytových tlačidiel pre chodcov. „Tie mali kedysi spravidla tvar kruhu a boli umiestnené v malej žltej skrinke na semaforovom stĺpe. Ich dizajn sa postupom času modernizoval a dnes už chodci nájdu na najnovších svetelných križovatkách dotykové dopytové tlačidlá,“ uviedol hovorca mesta Vladimír Tomek.

V roku 2020 pribudli tieto dopytové tlačidlá na modernizovaných cestných dopravných signalizáciách na križovatke Levočská – Vlada Clementisa – Marka Čulena, ako aj na križovatke Štefánikova – Grešova – Masarykova – Hlavná a na novovybudovanej cestnej dopravnej signalizácii na priechode pre chodcov na Levočskej ulici.

Kde robia chodci chybu 

V roku 2021 budú moderné dopytové tlačidlá osadené na novovybudovanej svetelnej signalizácii na križovatke Arm. gen. Svobodu – Vihorlatská.

„Niekedy sa stáva, že chodci, čakajúci pred priechodom so svetelnou signalizáciou, sa snažia namiesto symbolu s ukazovákom stláčať LED kryt indikátora, ktorý signalizuje, že čoskoro naskočí zelené svetlo. Takýmto spôsobom si však predlžujú čas čakania. Chodcom odporúčame, aby si vždy skontrolovali LED indikátor, ktorý sa nachádza pod dotykovým dopytovým tlačidlom (pri starších modeloch je to červená kontrolka nad tlačidlom). Ak LED indikátor nesvieti, znamená to, že nikto pred vami tlačidlo ešte nestlačil. V takom prípade si jediným správnym stlačením môžete vynútiť skorší prechod cez križovatku na úkor automobilovej dopravy,“ vysvetlil hovorca mesta Vladimír Tomek.

Foto: presov.sk