Skip to content
Menu
Menu

NDS predložila Útvaru hodnoty za peniaze analýzu o obchvate Prešova

(pv) – NDS plánuje stavať R4 Prešov – severný obchvat, druhú etapu, v plnom profile. Predpokladaná hodnota zákazky je 263 miliónov eur.

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) tvrdí, že Útvaru hodnoty za peniaze (ÚHP) predložila aktualizovanú analýzu pre stavbu druhej etapy severného obchvatu mesta Prešov. Uviedla to v reakcii na pondelkovú (26. 7.) výzvu aktivistov z občianskeho združenia (OZ) Náš Prešov, aby konala vo veci výstavby druhej etapy obchvatu mesta Prešov.

„Aktualizovanú CBA analýzu pre stavbu R4 Prešov – severný obchvat, druhá etapa, sme ÚHP predložili začiatkom júla. Po jej preštudovaní si ÚHP dodatočne vyžiadal ďalší dokument, ktorý aktuálne finalizujeme a odošleme v najbližších dňoch. Verejné obstarávanie bude vyhlásené po získaní súhlasného stanoviska ÚHP a zabezpečení finančného krytia,“ uviedla pre TASR hovorkyňa NDS Eva Žgravčáková.

Ako ďalej povedala, NDS plánuje stavať R4 Prešov – severný obchvat, druhú etapu, v plnom profile. Predpokladaná hodnota zákazky je 263 miliónov eur. „Nasledujúce úseky R4 po štátnu hranicu s Poľskom sa nachádzajú v rôznom stupni prípravy. Ďalší postup je závislý od zabezpečenia finančného krytia a vládou schválených investičných priorít výstavby diaľnic a rýchlostných ciest na území Slovenska,“ doplnila Žgravčáková.

Ako uviedli na pondelkovom (26. 7.) brífingu občianski aktivisti z OZ Náš Prešov, ÚHP im potvrdil, že NDS zatiaľ ministerstvu financií neoznámila zverejnenie aktualizácie štúdie uskutočniteľnosti severného obchvatu Prešova.

Aktivisti v polovici mája odovzdali rezortu dopravy a ministerstvu financií petíciu, ktorú podpísalo 4 325 ľudí. Žiadajú v nej urýchlenie výstavby druhej etapy rýchlostnej cesty R4, ktorá tvorí severný obchvat Prešova, a následne jej pokračovanie až k hranici s Poľskom.

Reakcia OZ Náš Prešov na vyjadrenie NDS ku kauze dodania – nedodania aktualizovanej CBA  analýzy pre stavbu II. etapy obchvatu pre UHP:

Nechutná šachová partia MdaV, MF, NDS a UHP na úkor obyvateľov Prešovského kraja pokračuje. Dokedy ? Asi nám zostáva pristúpiť ku krokom, ktoré prinesú rozhodujúci výsledok.

OZ Náš Prešov veľmi mrzí prehadzovanie si zodpovednosti za čo najskoršie vyhlásenie súťaže na zhotoviteľa druhej etapy severného obchvatu mesta Prešov, ktoré v posledných dňoch nastáva medzi NDS a ÚHP.

Zákon o rozpočtových pravidlách verejnej správy investorom ukladá povinnosť vypracovať a zverejniť štúdiu uskutočniteľnosti pred začiatkom prípravy projektu alebo jej aktualizáciu.

Toto musí veľmi dobre NDS ako investor všetkých veľkých cestných stavieb na Slovensku poznať a napriek tomu to nebola schopná doteraz urobiť. A svojím vyjadrením z 27.7.2021 to len potvrdila, čo je pre OZ a aj obyvateľov Prešova neprijateľné.

Včera bola jasná reportáž v správach, že požadujú stavebné firmy od NDS dofinancovanie nad rámec podpísaných zmlúv milióny, lebo sa zvýšili ceny stavebných materiálov atď.

Poukázali sme na to, že ÚHP doteraz nedostalo túto štúdiu a tak ani nemohlo hodnotenie, ktoré jej zo zákona prináleží, uskutočniť.

NDS sa vyhovorila, že zatiaľ predložila ÚHP len aktualizovanú CBA analýzu, ale zároveň nepriamo priznala, že ten najdôležitejší dokument, ktorý sa od nej vyžaduje, štúdiu uskutočniteľnosti, naďalej nepredložila.

ÚHP sa vo svojom stanovisku pre OZ nezmieňuje, že dostal aktualizovanú CBA analýzu a kde sa mohol vyjadriť veľmi jasne, či daná CBA analýza pre projekt výstavby druhej etapy severného obchvatu mesta Prešov, ktorej účelom je hodnotenia efektívnosti prostriedkov v rámci predkladaných investičných projektov, hovorí, že sa môže daný projekt pustiť.

Veríme ale, že to tak bude a MF SR uvoľní financie na výstavbu tohto projektu.

Budeme radi, ak NDS verejne prizná, že ten ďalší dokument, ktorý si ÚHP vyžiadalo, je práve ten najdôležitejší, bez ktorého sa projekt neposunie ďalej, a to je štúdia realizovateľnosti a len smutne musíme konštatovať, že sa potvrdzujú naše slová, že sa bojíme, že ani augustový termín nebude reálny, nakoľko ÚHP má 30-dňovú lehotu na posúdenie tohto dokumentu a pred nami je už začiatok augusta!

Týmto verejne vyzývame NDS, aby daný dokument predložilo ešte tento týždeň a žiadame ÚHP, aby neposudzovalo daný dokument v rámci lehoty až 30 dní, ale aby to urobil, aj vďaka deklarovanej prebiehajúcej komunikácie medzi ministerstvo dopravy a ÚHP a MF SR, do týždňa tak, aby bol augustový termín zo strany ministerstva dopravy dodržaný.

OZ Náš Prešov