Skip to content
Menu
Menu

Nemusíte ísť do knižnice, požičajte si e-knihu

(ako) – Prešovský samosprávny kraj (PSK) zaviedol vo svojich regionálnych knižniciach novú službu – požičiavanie elektronickej literatúry. Takzvané e-knihy môžu čitatelia využívať počas pandémie úplne zadarmo. Prešovská župa vyčlenila na nový systém 142-tisíc eur. 

Iniciatíva sprístupniť požičiavanie elektronickej literatúry vznikla ešte minulý rok. Po testovacej prevádzke je v týchto dňoch už naplno k dispozícii čitateľom ôsmich knižníc v pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja – v Prešove, Poprade, Levoči, Svidníku, Bardejove, Vranove nad Topľou, Humennom a v Starej Ľubovni.

„Som rád, že sa nám službu podarilo zrealizovať, už teraz registrujeme veľký záujem. Čitatelia si jednoducho môžu požičiavať knihy online, čo je veľkou výhodou najmä v tejto komplikovanej covidovej dobe, kedy nemusia fyzicky knižnicu navštíviť a všetko funguje v online priestore. Verím, že poteší aj to, že počas pandémie ponúkame elektronické knihy zdarma,“ uviedol predseda PSK Milan Majerský.

Čo je DAWINCI?

Pred spustením tejto služby bolo potrebné prejsť na nový informačný systém DAWINCI, ktorý by napĺňal požiadavky čitateľov, pracovníkov knižníc a umožňoval online výpožičky. Župné knižnice si museli zakúpiť novú, modernú výpočtovú techniku a zrealizovať konverziu dát z predchádzajúceho systému do nového.

„Na tento účel sme z rozpočtu kraja poskytli financie vo výške viac ako 142- tisíc eur a ako sa ukazuje, sú to dobre vynaložené finančné prostriedky. Ak chceme mať moderné kultúrne inštitúcie, je potrebné postupne sa približovať vzoru knižníc v zahraničí a maximálne vychádzať v ústrety našim čitateľom,“ povedal M. Majerský.

Požičať si môžete tri knihy na mesiac

Platforma sprístupňuje užívateľom knižníc takmer desaťtisíc titulov. Čitatelia si môžu požičať na mesiac maximálne tri e-knihy, ktoré po dosiahnutí časového limitu z ich účtu zmiznú. Postup, ako získať elektronické tituly do mobilu, tabletu alebo čítačky majú knižnice uvedené na svojich webových portáloch.

„Podmienkou je mať platný čitateľský preukaz a zaplatené ročné členské. Čitateľ musí byť zaregistrovaný nielen na portáli palmknihy.cz, ale následne si musí nainštalovať aj potrebnú e-readingovú aplikáciu. Služba je prepojená s online katalógom jednotlivých knižníc, v ktorom si záujemca knihy vyberá a vypožičiava,“ informovala vedúca Odboru kultúry Úradu PSK Emília Antolíková.

Podľa jej slov, aj keď e-knihy celkom nemôžu nahradiť klasické printové výtlačky, nová služba poskytuje istý komfort, prispieva k zlepšovaniu čitateľskej gramotnosti i prístupu ku knihám.

Prešovský samosprávny kraj na skvalitňovaní knižničných služieb pracuje systematicky. Svojim ôsmim knižniciam na území kraja prispieva aj na nákup kníh. V posledných troch rokoch na tento účel župa poskytla zo svojho rozpočtu už vyše 290-tisíc eur.