Skip to content
Menu
Menu

Odborári upozornili, že dopady koronakrízy znášajú zamestnanci

Prečítať článok

(ako) – Sociálna situácia sa od vypuknutia pandémie stále zhoršuje. To bol jeden z dôvodov, prečo Konfederácia odborových zväzov (KOZ) začala organizovať protestné zhromaždenia. Jedno z ich bolo aj v Prešove. Napriek protiepidemickým opatreniam cez centrum mesta pochodovalo okolo 500 odborárov s transparentmi. Potvrdila to hovorkyňa KOZ Martina Nemethová.

Protestným pochodom cez centrum mesta chceli vyjadriť nesúhlas s navrhovaným legislatívnym zámerom vlády SR. Odbory sa obávajú znižovania mzdových a sociálnych štandardov pracujúcich. Podľa slov viceprezidentky KOZ SR Moniky Uhlerovej, dopady pandémie a záchrana ekonomiky skončili na pleciach zamestnancov.

Pripomenula, že v rebríčku „kvality“ slovenských pracovných miest v rámci krajín Európskej únie (EÚ) odpracuje slovenský zamestnanec ročne o 32 dní viac, ako nemecký. Okrem iného máme aj najvyšší podiel zamestnancov pracujúcich v noci.

„Slovenská minimálna mzda je štvrtá najnižšia v parite kúpnej sily aj v priemerných nákladoch práce máme štvrté najnižšie priemerné celkové náklady práce na zamestnanca v parite kúpnej sily,“ dodala Uhlerová.

Šetrí sa na tých, ktorí pracujú

Odborári protestovali  proti zmene mechanizmu výpočtu minimálnej mzdy a zníženiu minimálnej mzdy v roku 2021 z garanto­vaných 656 eur na 623 eur. Namietali aj zníženie príplatkov, minimálnych mzdových nárokov či 13-tych dôchodkov.

Poukázali tiež na plánované zrušenie stropu dôchodkového veku či výhod 13. a 14. platu, zmenu zákona o tripartite či Zákonníka práce v otázke zavedenia 20-percentnej hranice reprezentatívnosti odborov. Konštatovali, že minulú ani terajšiu vládu nezaujíma to, že Slovensko je s platmi na chvoste Európskej únie.

Odborárom sa prihováral predák OZ KOVO Jozef Balica a Marián Magdoško. Protestujúcich prišiel podporiť aj Pavel Ondek, ktorý bojoval s učiteľmi za zvýšenie ich miezd.

Foto: Viktor Zamborský