Skip to content
Menu
Menu

Odovzdávanie cien PSK sa presúva na budúci rok

Prečítať článok

(ako) – Galaprogram významných osobností a kolektívov Prešovského samosprávneho kraja sa tento roku neuskutoční. Pre koronavírus sa termín slávnostného odovzdávania najvyšších krajských ocenení presúva na rok 2021.

Laureátov schválili na októbrovom zasadnutí Zastupiteľstva PSK krajskí poslanci. Sa teda známi, len na odovzdanie ocenení budú musieť pár mesiacov počkať.

Medzi laureátmi je akademický sochár Štefan Kovaľ za osobitný prínos v záchrane a uchovávaní kultúrneho dedičstva Prešovského kraja a jeho prezentácii v oblasti výtvarného umenia. Rovnako sa poslanci rozhodli na základe odporúčania odbornej komisie vyznamenať Igora Kudzeja, riaditeľa Vihorlatskej hvezdárne za celoživotné dielo zasvätené propagácii astronómie.

Tiež osobný a nenahraditeľný prínos pri zriadení astronomického komplexu európskeho významu, ktorý nezvyčajným spôsobom propaguje región doma i vo svete. Ocenený bude aj Marián Kríž za významný prínos v rozvoji prešovského šachu, pedagogickú, vedeckú a publikačnú činnosť a propagáciu regiónu doma a v zahraničí.

Cenu si však menovaní prevezmú netradične v budúcom roku, a to z dôvodu pretrvávajúceho núdzového stavu i prísnych opatrení proti šíreniu koronavírusu. Krajská samospráva zvyčajne udeľuje Cenu PSK a Cenu Predsedu PSK na slávnostnom galaprograme na Veľkej scéne Divadla Jonáša Záborského v Prešove v polovici decembra. Tento rok by tak urobila po 17-ty raz.

Ilustračné foto: V. Zamborský