Skip to content
Menu
Menu

Poslanci navrhované zvýšenie dane z nehnuteľností stopli

Prečítať článok

Na včerajšom online zasadnutí mestského zastupiteľstva v Prešove mali poslanci rozhodnúť o zvýšení dane z nehnuteľností o 3,8%. Do mestskej kasy to malo v roku 2022 priniesť vyše 290-tisíc eur. Návrh nového Všeobecne záväzného nariadenia (VZN)  však narazil na odpor poslancov.

Primátorka Andrea Turčanová argumenty poslancov považuje za „úder pod pás“. Návrh VZN totiž vyplýval z uznesenia z roku 2019, ktorým poslanci zaviazali primátorku povinnosťou  predložiť úpravu sadzby dane, ktorá by po schválení v mestskom zastupiteľstve mala narásť o percento zvýšenia priemernej nominálnej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve SR za predchádzajúci rok.

Vtedy však nikto nerátal s pandémiou, ani s ekonomickými dopadmi. Vlani sa preto dane nezvyšovali. Hoci pandémia trvá a finančný prepad sa zvyšuje, prišiel návrh dane zvýšiť o 3,8%.

Poslanec Miroslav Benko rozhorčene oponoval. Zdôraznil, že v tejto situáciu nemôžu obyvateľov mesta zaťažiť ďalšími výdavkami. Pridali sa k nemu viacerí poslanci a Marcela Antolová  pripomenula aj fakt, že rodinné rozpočty v roku 2022 zaťažia aj zvýšené výdavky za energie. Ako uviedla v diskusii, nepodporí zvýšenie daní ani o jediný cent.

Richard Drutarovský situáciu hodnotil z iného uhla pohľadu. Vysvetlil, že zvýšenie dane by ľudí možno až tak nezaťažilo a mestská kasa ten príjem potrebuje, keby im mesto poskytlo služby, ktoré očakávajú. Napríklad pri štvorizbovom byte s rozlohou 68 metrov štvorcových by navýšenie predstavovalo 1,08 eur, pri jednoposchodovom rodinnom dome s rozlohou 120 metrov štvorcových by to boli necelé dve eurá. Ľudia by ich možno radi zaplatili, keby za to mali v mestských štvrtiach poriadok, vyriešený odpad, kosenie, parkovanie, pravidelnú úpravu komunikácií či zelene. No a v tom vidia veľké rezervy.

Poslanci napokon hlasovali o protinávrhu, ktorý predložil Miroslav Benko o tom, že dane z nehnuteľností pre rok 2022 sa nebudú zvyšovať. Jeho návrh podporilo 19 poslancov, 8 sa zdržalo.

Dane teda ostávajú na úrovni roku 2021.