Skip to content
Menu
Menu

Poslanci schválili úver na rekonštrukciu Opálu, mostov a lávok

Prečítať článok

(ako) – Prešovskí poslanci na včerajšom online zasadnutí schvaľovali úver vo výške 4,5 milióna eur. Ten sa má použiť na rekonštrukciu nákupného centra Opál, mosta na Škultétyho ulici, tiež mostov a  lávok v siedmom stupni ohrozenia, ktoré sú už teraz pre peších uzavreté. Pôvodne sa počítalo s úverom 3,5 milióna eur, ale práve havarijná situácia lávok pre peších si vyžiadala navýšenie o 1 milión eur.

V prípade 5 lávok v havarijnom stave sa má financovať rekonštrukcia, ale v niektorých prípadoch aj zbúranie a výstavba nových. V súčasnosti existuje takýto návrh.

Má ísť o lávku na Mukačevskej, ktorá sa má rekonštruovať, most cez Torysu pri univerzite sa má zlikvidovať a postaviť nový na tom istom mieste. Ďalej ide o lávku na Suvorovovej ulici, kde sa tiež plánuje zbúranie a výstavba novej a dve lávky nad železničnou traťou pri Lesíku delostrelcov. V prípade Lesíka delostrelcov bude mesto financovať len búranie a výstavbu nových lávok zafinancuje podľa predbežnej dohody prešovská župa.

Ilustračné foto: pk

Začatiu rekonštrukčných prác bude predchádzať ešte odborná technická diagnostika, z ktorej vyplynú presnejšie náklady.

V súvislosti s lávkou na Suvorovovej ulici poslanec Ľudovít Malaga upozornil na fakt, že lávka pre peších je len 20 metrov od mosta, ktorý bude nutné zbúrať a postaviť nový. „Pýtam sa, čo je dôležitejšie? Lávka pre peších či most? Treba to ešte prehodnotiť, aby sa neplytvalo peniazmi,“ pripomenul kompetentným Malaga. Zaujímal sa tiež v akom štádiu prípravy je rekonštrukcia mosta na Škultétyho ulici a to chceli vedieť viacerí poslanci.

Napríklad Miroslav Benko pripomenul, že minister dopravy prisľúbil Prešovu pomoc pri financovaní stavby vo forme združenej investície.

Na tieto otázky reagovala primátorka Andrea Turčanová. „Čo sa týka mosta na Škultétyho, ukazuje sa, že je potrebná taká rozsiahla rekonštrukcia, že neviem, či by nebolo múdrejšie most zbúrať a postaviť nový, lenže na to by sme potrebovali ďalšie 4 milióny eur. Musím to ešte zvážiť,“ reagovala na otázky poslancov primátorka.

Most na Škultétyho ulici.

V súvislosti s možnou pomocou od štátu vysvetlila, že ministerstvo dopravy nemôže spolufinancovať most, ale môže pomôcť tak, že bude so železnicami riešiť náklady na výluku vlakovej dopravy počas rekonštrukcie. „Je to pre nás pomoc, lebo financovanie výluky na trati tvorí tretinu celkových nákladov,“ konštatovala Andrea Turčanová.

Úrad rekonštrukcie pripravuje 

Podľa prednostu radnice Ferdinanda Exnera, zamestnanci úradu na príprave obnovy mostov a lávok pracujú. Výstup z diagnostiky by mali mať k dispozícii už 3. mája a následne dajú vypracovať projektovú dokumentáciu s presnejším zadaním. Pripravené sú aj objednávky na demoláciu lávok pre firmu, ktorá má na to oprávnenie.

Robia už aj prieskum trhu na dodávateľa prác pri výstavbe nových lávok, aby mohli spustiť proces verejného obstarávania. Prednosta je presvedčený, že do konca roka budú lávky pre peších hotové.

Obchodné stredisko Opál sa dočká rekonštrukcie.

Kontrolór s úverom súhlasil

„Konštatujem, že mesto Prešov spĺňa podmienky na prijatie návratných zdrojov financovania vo výške 4,5 milióna eur,“ uviedol hlavný kontrolór mesta Alexander Ernst. Mimochodom, celkový dlh mesta, vrátane nového úveru je v celkovej výške 34 809 024 eur. Vlani boli bežné príjmy mesta vo výške 84,6 milióna eur a vlastné príjmy 54,9 milióna eur.

Poslanci napokon za nový úver hlasovali. Uznesenie však na návrh poslanca Petra Krajňáka ešte trochu rozšírili a spomínané investície doplnili ešte o prípravu projektovej dokumentácie na obnovu mostov v šiestom stupni ohrozenia. Túto úpravu a úver podporilo 28 poslancov, 1 sa zdržal.

Foto: archív pv