Skip to content
Menu
Menu

Poslanec M. Eštočák navrhol znížiť primátorkin plat na minimum

Prečítať článok

(ako) – Keď na jar vypukla mimoriadna situácia v súvislosti s pandémiou, primátorka Andrea Turčanová v apríli vyhlásila, že sebe a obom viceprimátorom zníži plat na minimum z dôvodu šetriacich opatrení. Zastupiteľstvu to oznámila, ale nežiadala poslancov o súhlas, hoci mzdu jej schvaľujú práve oni.

Na utorkovom rokovaní zastupiteľstva poslanec Martin Eštočák predložil návrh, aby zrušili uznesenie, ktorým sa určuje plat primátorky z roku 2019 a prijali nové, ktorým sa určí plat štatutárky mesta na zákonom stanovené minimum s účinnosťou od 1.1.2021 až do skončenia mimoriadnej situácie.

Odôvodnil to tým, že podľa jeho informácií primátorka zrušila pokyn na zníženie mzdy, ale poslancov o tom neinformovala. Naznačil, že jej čestné vyhlásenia treba kontrolovať. Vyzval ju, aby to vysvetlila.

Poslanec Martin Eštočák navrhol znížiť primátorkin plat na minimum.

„Ja aj dvaja viceprimátori sme mali štyri a pol mesiaca znížené platy. Naštartovala ma vaša otázka v rámci info zákona, či ešte stále poberám znížený plat. Rozhodla som sa tak preto, že som si myslela, že všetci zamestnanci na tomto úrade by sa mali podieľať na tom, že keď je mesto v ťažkej  situácii, tak by sme mali siahnuť hlbšie do vrecka. Žiaľ, okrem mňa a zástupcov tento krok nenasledoval nikto, takže to bolo také sado-maso gesto. Keďže ste aj toto gesto chceli skontrolovať, tak som si povedala, že to asi nemá zmysel. Preto som požiadala 25.9.2020 o obnovu vyplácania svojho platu v pôvodnej výške a následne to urobili  aj obidvaja zástupcovia,“ vysvetlila primátorka.

Metské zastupiteľstvo jeho návrh na uznesenie nepodporilo. Za boli 4, 3 proti, zdržali sa 4 a 12 nehlasovali.

Koľko vlastne vedenie zarába?

Mimochodom, mzda prešovskej primátorky pri zákonom stanovenom minime je 3 866 eur. Inak má schválený plat vo výške 5 258 eur. Odvíja sa od zvýšenej priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Plat 1. viceprimátora Vladimíra Feľbabu (OĽaNO) je od septembra tohto roku vo výške 3 681 eur. Druhý zástupca primátora Pavol Neupauer (KDH) od septembra poberá 3 155 eur. Platy sú bez odmien za poslanecké mandáty a členstvo vo výbore, ktoré tvoria 323 eur mesačne.

Foto: TV7