Skip to content
Menu
Menu

Prešov a Spiš vylepší takmer dvesto dobrovoľníkov

Tisíce ľudí sa rozhodli, že využijú svoj čas na to, aby vylepšili a skrášlili Slovensko. Zapoja sa do podujatia Naše Mesto, ktoré organizuje Nadácia Pontis, a strávia pracovný deň v školách, komunitných centrách či zveľadením lesov, parkov a hradov. Celkovo priloží ruku k dielu od dnes počas nasledujúceho týždňa skoro 9 000 dobrovoľníkov a dobrovoľníčok v 48 mestách po celom Slovensku.  V Prešove pomôže dobrej veci 130 dobrovoľníkov a dobrovoľníčok. Ďalších 50 sa pridá v Spišskej Novej Vsi. Väčšina aktivít už prebieha.

Podujatie Naše Mesto každý rok prepája firmy, samosprávy a občiansky sektor s cieľom viditeľne zlepšiť miesta, kde žijeme a pracujeme. Zamestnanci a zamestnankyne rôznych spoločností vezmú do ruky pracovné náradie a pôjdu dobrovoľníčiť tam, kde je to potrebné. Skrášlia tak napríklad Bratislavu, Košice, Žilinu alebo Prešov.

„Naše Mesto je ideálna vstupná brána do sveta dobrovoľníčenia. Okrem dobrého pocitu z toho, že firemní dobrovoľníci pomôžu tam, kde by si to organizácie či školy inak mohli dovoliť len s veľkou námahou, zažijú aj príjemný teambuilding s kolegami, vyvetrajú hlavy a vymenia na chvíľu kancelárie či home office za exteriér,“ vysvetľuje Michal Kišša, výkonný riaditeľ Nadácie Pontis.

Dobrovoľníci vytvoria reťaz k hradu

V Prešove sa dočkajú pomoci hlavne pamiatky. Na hrade Šebeš ocení združenie Rákociho cesta pomoc pri presune kameňa prostredníctvom živej reťaze z dobrovoľníkov. Z pripraveného kameňa bude neskôr obnovený múr východnej hradby. Upravia tiež chodníky okolo infostánku a upracú vypílené dreviny zo svahu pod hradom. 25-členný tím priloží ruku k dielu i na hrade Soľnohrad – aj tu upravia chodníky a presunú kamene formou živej reťaze na obnovu múrov južnej hradby.

Pomocnú ruku dostanú aj materské školy v Prešove. Napríklad v škôlke na Budovateľskej ulici budú dobrovoľníci sadiť letničky, montovať vyvýšené záhony a vytvárať paletové steny, ktoré deťom pomôžu rozvíjať ich schopnosti a zručnosti. Senzomotorická stena napomôže rozvoju hmatového vnímania, vizuomotorická bude obsahovať rôzne „prevliekačky“ či labyrinty a na hudobnú stenu pripevnia dobrovoľníci netradičné hudobné nástroje z odpadového materiálu. Všetky tieto prvky oživia tzv. prírodnú učebňu, ktorá je súčasťou škôlky.

Záchrana židovského cintorína

Takmer dvadsiatka účastníkov a účastníčok pomôže združeniu Pro Memory v Spišskej Novej Vsi so záchranou poslednej židovskej pamiatky v meste. Cintorín, ktorý aktivisti objavili v roku 2006, je súčasťou Slovenskej cesty židovského kultúrneho dedičstva. Počas Nášho Mesta je na pláne jeho čistenie a skultúrnenie vstupnej časti.

O Našom Meste

Naše Mesto je najväčšie podujatie firemného dobrovoľníctva v strednej Európe. Tento rok sa koná už po šestnásty raz a zapája sa doň 8 820 dobrovoľníkov na rôznych miestach po celom Slovensku.

Pomôžu tak dokopy 216 neziskovým organizáciám, nízkoprahovým centrám, ale aj školám či škôlkam zlepšiť ich fungovanie. Inšpiráciou pre Naše Mesto bola akcia New York Cares, počas ktorej tisíce Newyorčanov spoločne upratujú a menia svoje mesto k lepšiemu.

„Pomôcť skrášliť svoje okolie môže každý z nás a stačí k tomu málo. Často sú to práve drobné činy jednotlivcov, ktoré pomáhajú zlepšovať životy celých komunít. Iniciatíva Naše Mesto dbá na to, aby ruku k dielu mohol pridať naozaj každý,“ povedal David Kolář, riaditeľ komunikácie a marketingu spoločnosti Hornbach, ktorá podujatie podporuje.

Firemných dobrovoľníkov vysiela na Naše Mesto 162 firiem a inštitúcií. Nadšených ľudí s chuťou pomáhať bude možné stretnúť v 48 slovenských mestách v príznačných bielych tričkách s nápisom „Mám srdce na správnom MESTE“, ktorý pre podujatie vymyslel Slavomír Artim, tvoriaci pod pseudonymom Dyslektik.

Veronika Šoltinská
Foto: Nadácia Pontis