Skip to content
Menu
Menu

Prešovská pediatria získala nový respiračný prístroj pre deti

Prečítať článok

(ako) – Oddelenie pediatrie Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana získala vďaka sponzorovi ďalší prístroj Vapotherm Hi – VNI. Ten sa využíva pri respiračných terapiách u detí s ťažšími respiračnými infektmi (bronchitídy, bronchiolitídy, bronchopneumónie), ktoré si vyžadujú dlhodobé podávanie kyslíka.

Ako informovala primárka oddelenia pediatrie Jana Čurillová, Vapotherm Hi- VNI dodáva pacientovi ohriaty a zvlhčený plyn prostredníctvom nazálneho aplikátora.

„Znižuje dychovú frekvenciu, zlepšuje odsávanie sekrétov a znižuje dychovú prácu. Vapotherm Hi – VNI pomáha predchádzať intubácii, redukuje čas liečenia, ponúka optimálne riešenie pre deti, u ktorých dochádza k zhoršeniu zdravotného stavu a ktoré by v prípade intubácie museli byť transportované na vyššie pracovisko,“ vysvetlila primárka Čurillová.

Vapotherm Hi- VNI veľmi pomáha detským pacientom pri respiračnej insuficiencii tým, že podávaný kyslík je ohriaty a zvlhčený.

Jeden taký prístroj oddelenie získalo ešte v roku 2019 od spoločnosti Doprastav. Vapotherm nemocnici pomohol rozšíriť prístrojové vybavenie JIS na pediatrii. V súčasnej ťažkej situácii ich však potrebovali viac, preto požiadali v mene malých pacientov o pomoc. Cestári znova pomohli.

Foto: FNsP