Skip to content
Menu
Menu

Prešovské gastro symbolickým spôsobom vyjadruje vďaku lekárom, ale hlavne postoj nenásilného odporu voči absurdite obmedzení

Všetci v gastre melieme z posledného, mnohých len generácie dobrej  výchovy v krvi držia na uzde. Mozgové závity nestíhajú tráviť absurdnosti, nelogiku a iracionálnosť. Zdravý rozum a pud sebazáchovy kričí do boja, ale veríme, že všetko zlé raz musí skončiť.

Sme v kúte, nemáme žiadne možnosti a
mnohí už ani úspory.
Každú chvíľu kontrolujeme aktuálne rozhodnutia.
Spoliehali sme sa na výhody očkovaných,
investujúc nemalé prostriedky do o
chrany pred vírusom a  dezinfekcie a
stále sme zatvorení bez adekvátnej pomoci.
Artúr Beneš

 

Všade len slová

Namiesto vopred pripravenej štruktúre pomoci, riešení a opatrení sme opäť jeden zo segmentov podnikania, ktorý na chaos, amaterizmus, nerozhodnosť a nepripravenosť doplatil najviac – zdá sa, že sme jedinou krajinou v Európe, kde sú reštaurácie zatvorené… A od kompetentných zúfalo počúvame len slová politického populizmu.

Napriek tomu na tom nie sme najhoršie. Sú tu ešte nemocnice, lekári a všetci zdravotníci v prvej línii pomoci. V nemocniciach vždy bežal paralelný život – život bolesti, strachu a utrpenia. Vždy tam zomierali ľudia, ale dnes, obzvlášť po tom, čo nikto zdravotníctvo neozdravil, neregeneroval, ani adekvátne nocenil a adekvátne nedocenil po predchádzajúcich „vlnách“ pandémie, dnes je situácia viac ako zúfalá. My síce vieme, čo je zúfalstvo bezmocnosti, ale to je nič proti tomu, čo dnes zažíva zdravotnícky personál.

Päť prešovských gastro prevádzok sa preto rozhodlo spojiť a pripraviť vianočné poďakovanie pre všetkých zamestnancov prešovskej nemocnice, ktorí sa priamo starajú o covidových pacientov na rôznych oddeleniach vo forme kupónov s 50% zľavou na všetky ich jedlá v ich prevádzkach.

Artúr Benes, Jozef Chomanič a Jozef Čekan
spolu za reštaurácie Bowling pri trati,
La Cucaracha, Via Magna, Atrium a Trojka Šariš Pub
odovzdali 405 voucherov námestníčke riaditeľa
Mgr. Monike Smolnickej a
primárke oddelenia infektológie MUDr. Adriane Capákovej.

Pomoc zdravotníctvu? Zas všade len slová

Obsahom gesta je 50% zľava na jedlo. Význam to má však dvojaký. V prvom rade a hlavne chceme aspoň takto symbolicky poďakovať zdravotníkom, vyjadriť, že rozumieme ich situácii a oceňujeme ich ťažkú prácu. Zároveň však chceme vyjadriť zásadný nesúhlas s politikou vlády voči podmienkám, do ktorých nás uvrhla, spôsobom riešenia toho ako nám je bránené živiť svoje rodiny a tiež s formou pomoci gastrosektoru zo strany kompetentných.

Sme na kolenách, ale
zatiaľ nechceme  zhoršovať situáciu a
celospoločenskú zlú náladu
radikalizáciou nášho postoja.
Artúr Beneš

 

Viac urobiť nevieme. Chceme aspoň takto, síce veľmi symbolicky, ale o to viac úprimne poďakovať zdravotníkom za to ako pomáhajú našim blízkym, robiac mnohokrát v zúfalých podmienkach všetko pre to, aby zachránili životy.

Ďakujeme!

Za spoločnú iniciatívu prešovského gastra Artúr Beneš

 

Postoj k politike dnešných dní

Nikto (aj keď je to od nás vyžadované) nežije v bubline.

Mnohých sa dotýka to, čo žijeme, mnohých to zásadne ovplyvňuje, mnohým to nie je ľahostajné.

Mnohým ani to, čím žijú a trpia druhí.

Musíme priznať, nevieme poriadne, čo robiť. Ale urobiť aspoň niečo a vyjadriť postoj musíme. Spravili sme symbolické gesto odovzdania zľavových poukážok pre zdravotníkov. Viac ako o zľave má byť symbolom veľkej vďaky za to, čo robia a tiež symbolom postoja, ktorý chceme komunikovať – síce sme v koncoch, ale chceme civilizovane demonštrovať názor a odpor voči absurdnosti politike dnešných dní.

Ľahostajnosť je to posledné, čo dnes potrebujeme. Radi by sme vyzvali aj ostatné gastro prevádzky, aby sa pripojili podľa vlastného uváženia a možností k tejto aktivite a pomohli zdravotníkom dnes. Veríme, že zákazníci podržia gastro sektor keď to situácia umožní.