Skip to content
Menu
Menu

Prešovský kraj ocenil Naj online učiteľa

Víťazom ankety Naj online učiteľ PSK sa stal František Tkáč z Cirkevnej spojenej školy v Bardejove. Špeciálne ocenenie získal za svoj inovatívny prístup počas dištančného vyučovania, ktoré prebiehalo online formou. Do ankety ho nominovali žiaci, ktorým je triedny učiteľ.

Prešovský samosprávny kraj (PSK) ocenil vo štvrtok 7. októbra najlepších online učiteľov z celého kraja. Urobil tak pri príležitosti Svetového dňa učiteľov, ktorý si pedagógovia pripomínajú 5. októbra. Župa odovzdala nominačné listy celkovo 35 učiteľom. Naj online učiteľ PSK si zo špeciálneho oceňovania odniesol plaketu.

Do ankety Naj online učiteľ PSK nominovali svojich učiteľov samotní žiaci. A to v priebehu dvoch mesiacov, od 16. júna do 16. augusta. Do ankety mohli nominovať pedagógov zo všetkých stredných škôl v kraji, teda župných, súkromných i cirkevných, za ich originálny a inovatívny prístup počas dištančného vyučovania.

„Keďže už druhý rok nám kvôli pandémii absentuje tradičné oceňovanie pedagógov a žiakov Sophista pro regione a Lux Mentium, rozhodli sme sa zrealizovať špeciálnu anketu, kde náročnú prácu a nasadenie učiteľov počas covidového roka mohli oceniť samotní žiaci. Som veľmi rád, že nám prišli desiatky nominácií, ktoré vyzdvihovali mimoriadne úsilie pedagógov učiť spoza počítača. Ako bývalý učiteľ si totiž uvedomujem, aké ťažké muselo byť vzdelávanie takouto novou formou, kedy učiteľ musí žiaka nielen niečo naučiť, ale v prvom rade ho musí zaujať, aby vôbec dával pozor. Teší ma, že takých učiteľov máme aj v Prešovskom kraji. A to nielen na našich školách, ale aj na súkromných a cirkevných,“ zhodnotil predseda PSK Milan Majerský.

Celkovo obdržala samospráva 76 nominácií s menami 35 učiteľov. Do užšieho výberu na základe žiackych nominácií a hodnotenia odbornej poroty postúpili Zuzana Šoltisová zo Spojenej školy Ľ. Podjavorinskej v Prešove, Peter Svatuška z SOŠ technickej v Humennom a František Tkáč z Cirkevnej spojenej školy Bardejov, org. zložka bilingválne Gymnázium sv. Jána Bosca. Naj online učiteľom PSK sa napokon suverénne stal František Tkáč, ktorého do ankety navrhla jeho vlastná trieda.

F. Tkáč so svojimi žiakmi.

„Hovorí sa, že dobrý učiteľ musí byť aj dobrým psychológom. Okrem toho, že by mal byť svojim žiakom vzorom a dostatočne sa o nich zaujímať, tak spolu s odovzdávaním vedomostí a teórie v škole, by mal presadzovať aj skutočne životne hodnoty. My – štvrtáci z Cirkevného bilingválneho gymnázia sv. Jána Bosca v Bardejove, máme šťastie, že máme triedneho učiteľa, Mgr. Františka Tkáča, ktorý rád poradí, vypočuje a objíme vždy vtedy, keď to práve jeden z nás najviac potrebuje. Pána učiteľa neodradila ani pandémia. Počas celého roka nás podporoval a bol nám veľkou oporou. Samozrejme, že nedopustil ani to, aby jeho on-line hodiny ubrali na hodnote a kreativite,“ napísali žiaci v nominácii.

Cenu si mladý učiteľ z Cirkevnej spojenej školy v Bardejove prebral z rúk predsedu PSK Milana Majerského. Následne sa ku gratulantom pridala aj samotná trieda štvrtákov cez videoprojekciu.

„Napriek tomu, že sme boli online, snažil som sa dostať k žiakom čo najbližšie, vymýšľať čo sa dá a nie čo sa nedá. Bola to výzva učiť dištančne, pretože zo dňa na deň sme zostali doma a museli sme sa naučiť, ako teraz učiť, ako používať tímsy a ako rozdeliť hodiny, aby to nebola pre žiakov nuda. Myslím si, že všetci, čo sme tu dnes sedeli, sme sa s tým popasovali celkom dobre. Ďakujem svojim žiakom za nomináciu, pretože bez nich by som tu dnes nestál,“ uviedol po vyhlásení výsledkov víťaz ankety František Tkáč.

V aktuálnom školskom roku 2021/2022 chce kraj pokračovať už v tradičnom oceňovaní Sophista pro regione/Učiteľ múdrosti pre región a Lux Mentium/Svetlo poznania v závislosti od aktuálnej pandemickej situácie.

Lea Heilová
Oddelenie komunikácie a propagácie

Foto: PSK