Skip to content
Menu
Menu

Nevynechajte filmový festival, ktorý vám zmení pohľad na svet

(pv) – Vytrvalé a neustále silnejúce konzumné správanie ľudí priviedlo zdravie našej planéty do hraničnej krízy. Stojíme na križovatke, na ktorej sa musíme rozhodnúť, či svoje správanie dokážeme zmeniť. Filmový festival Ekotopfilm – Envirofilm prináša v piatok 8. októbra 2021 do kina Stromoradie v Prešove, najlepšie dokumentárne filmy zo sveta a diskusiu o zmenách kvôli klimatickej zmene v meste.

Téma tohtoročného medzinárodného filmového festivalu Ekotopfilm – Envirofilm je stručná, ale o to jasnejšia. KONZUM. Na začiatku technického rozmachu mali geniálni vynálezcovia a tie najlepšie úmysly. Jedlo malo ľudí nasýtiť a potešiť, oblečenie nás malo chrániť a automobily nás mali priblížiť k živobytiu a blízkym.

V novej kampani sa Medzinárodný filmový festival Ekotopfilm – Envirofilm ospravedlňuje velikánom za to, že sme ich vynálezy konzumným správaním a nadužívaním zmenili na zbrane voči životnému prostrediu. Film Čokoládové srdce temnoty je typický príklad tejto témy. V roku 2001 sa lukratívny čokoládový priemysel, na základe tlaku mimovládnych organizácií, zaviazal ukončiť detskú prácu na kakaových plantážach do roku 2006. Prečo teda vykorisťovanie detí stále existuje?

Film Stratení králi Bioka.

Veľryby žijú vo svete tak vzdialenom od nášho vlastného, že si ich život vieme len ťažko predstaviť. Morský biológ a filmár Rick Rosenthal počas veľkej časti svojej dlhej kariéry natáčal veľryby. V krásnom filme Múdrosť veľrýb je na ceste hlbšie preskúmať ich život a dozvedieť sa o nich viac.

Dychberúcu panenskú prírodu môžete sledovať na panenskom ostrove BIOKO vo filme Stratení králi Bioka. Pri pobreží strednej Afriky leží izolovaný ostrov pokrytý pravekým dažďovým pralesom a obklopený temnými vodami oceánu, ktorý oplýva väčšou rozmanitosťou druhov ako akékoľvek iné miesto na Zemi. Vládcom tejto ríše je jeden z najmenej známych druhov primátov na svete: mandril čiernotváry.

Program je doplnený o diskusiu „Prešov, sme pripravení na zmenu klímy?“ kde sa návštevníci o 17:00 spolu so zástupcami z mesta a odborníkmi dozvedia, ako môže Prešov reagovať na najväčšiu globálnu hrozbu súčasnej doby.

Film Múdrosť veľrýb.

FB EVENT :  https://fb.me/e/2DGJFw7LI

PROGRAM:

16:00 – 17:00

  • MÚDROSŤ VEĽRÝB

17:00 – 18:30

  • DISKUSIA MIMO PLÁTNA: PREŠOV, SME PRIPRAVENÍ NA ZMENU KLÍMY?

19:00 – 20:00

  • ČOKOLÁDOVÉ SRDCE TEMNOTY

20:00 – 21:00

  • STRATENÍ KRÁLI BIOKA

Vstup na festival je voľný.