Skip to content
Menu
Menu

Prezidentka Zuzana Čaputová navštívila Prešov

Prezidentka Zuzana Čaputová počas druhého dňa úradovania (26. apríla) na východnom Slovensku navštívila krajské mesto Prešov. V priestoroch Inovačného partnerského centra sa stretla s predsedom Prešovského samosprávneho kraja Milanom Majerským a primátorkou Andreou Turčanovou. V rámci dopoludňajšieho programu navštívila župnú školu SOŠ gastronómie a služieb.

Na rokovaní s najvyššími predstaviteľmi krajskej i miestnej samosprávy sa prezidentka zaujímala o aktuálnych výzvach i problémoch mesta i Prešovského kraja. Otvorilo sa pritom viacero tém, z ktorých najvýraznejšie rezonovala dopravná infraštruktúra, školstvo, ale i sociálne dopady krízy, ktorú sprevádza nebývalý rast cien.

„Bolo to veľmi užitočné rokovanie, pretože nevyhli sme sa debate o sociálnej situácii v súvislosti so zdražovaním. Zhodli sme sa na tom, že je fajn, že opatrenia prišli, ale tým, že boli opomenuté viaceré kategórie občanov, túto debatu nemôžeme považovať za ukončenú,“ povedala prezidentka SR. Tá v súvislosti so záťažou na rozpočty samospráv a ohrozenie plánových a rozbehnutých investičných akcií chce podniknúť konkrétne kroky.

„Už v najbližších dňoch, po návrate do Bratislavy chcem rokovať s pánom predsedom Úradu pre verejné obstarávanie, aby usmernením bolo možné dodatkovať existujúce zmluvy, ktoré by zohľadnili už prebehnuté verejné obstarávania a zohľadnili by nárast cien energií, stavebných materiálov, jednoducho vstupov,“ dodala Z. Čaputová.

Významnou témou stretnutia bola aj cestná infraštruktúra, ktorá na východe krajiny potrebuje výraznejšiu podporu. „Hovorili sme o cestách II. a III. triedy, ktoré spravujeme, o rýchlostnej ceste R4, ale aj o problémoch, ktoré vznikajú pri amortizácii mostov. Ich obnove a rekonštrukcii venujeme z pozície krajskej samosprávy veľkú pozornosť v aktuálnom mostnom programe a v rámci investícií, kde by sme ale očakávali významnejšiu angažovanosť štátu,“ povedal v tejto súvislosti predseda PSK Milan Majerský, ktorý vidí potenciál aj vo väčších kompetenciách pri nastavovaní čerpania eurofondov.

„Aj keď PSK bol vyhodnotený ako kraj, ktorý najviac čerpá eurofondové výzvy, ale ten proces, ktorý momentálne máme nastavený, je veľmi zdĺhavý, je pomalý a tam, kde napríklad naši susedia Poliaci už strihajú pásku, my ešte len pripravujeme podklady na to, aby sme išli do žiadosti o eurofondové peniaze,“ dodal predseda PSK.

Prezidentka na stretnutí vyzdvihla aj prácu samospráv počas krízových situácií – pandémie i utečeneckej krízy v súvislosti s vojenským konfliktom na Ukrajiny. „Prešovský kraj bol ako kedy jeden z najviac zasiahnutých utečeneckou krízou, alebo odídencami z Ukrajiny. Samosprávy ďaleko efektívnejšie vedia vykonávať verejnú správu. Je to dlhodobá skúsenosť. Myslím, že sa to veľmi jednoznačne ukázalo počas manažovania kríz,“ povedala Z. Čaputová po stretnutí so zástupcami oboch samospráv.

Dopoludňajší program hlavy štátu pokračoval návštevou Strednej odbornej školy gastronómie a služieb. Slovenská prezidentka absolvovala prehliadku školy, účastná bola priamo praktických maturitných skúšok a oboznámila aj so systémom duálneho vzdelávania, s ktorou má táto župná škola i samotný zriaďovateľ – Prešovský samosprávny kraj bohaté skúsenosti.

„Prešovský kraj je lídrom v duálnom vzdelávaní. Práve preto som navštívila jednu zo stredných škôl. Bolo to veľmi zaujímavé, pretože okrem iného sa snažia integrovať a vzdelávať aj deti a mládež z marginalizovaných rómskych komunít. A je to veľmi dôležitá a záslužná práca,“ dodala prezidentka Z. Čaputová.

V Prešove prezidentka SR navštívila ešte spoločnosť Spinea a Vojenský výcvikový priestor Kamenica nad Cirochou – Valaškovce.

Daša Jeleňová
hovorkyňa PSK

Foto: PSK