Skip to content
Menu
Menu

PSK bude spolupracovať so Slovenským paralympijským výborom

Prečítať článok

Prešovský samosprávny kraj a Slovenský paralympijský výbor podpísali Memorandum o vzájomnej spolupráci. Ich cieľom je spoločne vytvárať podmienky pre mladých zdravotne znevýhodnených para športovcov a začleniť ich do spoločnosti.

Zdravotne znevýhodnení žiaci by mali mať viac príležitostí a lepšie podmienky vzdelávať sa v oblasti športu. Vyplýva to z Memoranda o vzájomnej spolupráci medzi Prešovským samosprávnym krajom (PSK) a Slovenským paralympijským výborom (SPV), ktorý podpísal jeho predseda Ján Riapoš a prešovský župan Milan Majerský. Stalo sa tak v utorok 26. októbra v priestoroch Inovačno-partnerského centra v Prešove.

Hlavnou myšlienkou memoranda je vytvorenie vzorového modelu spolupráce medzi paralympijským športom a samosprávnym krajom. Ten by sa mal vykreovať na základe podpory rozvojových programov paralympijských športov stredoškolskej mládeže v Prešovskom kraji.

„Integrácia zdravotne znevýhodnených študentov do spoločenského života prostredníctvom športu je veľmi dôležitá. V Prešovskom kraji máme mnoho úspešných paralympijských športovcov, preto som presvedčený, že zdravotne znevýhodnení žiaci majú veľký potenciál ich nasledovať. Urobíme všetko preto, aby sme im pomohli rozvíjať ich športové talenty a prispeli tak k ich rýchlejšiemu začleneniu do spoločnosti,“ uviedol predseda PSK Milan Majerský.

Prešovská župa sa podpisom memoranda zároveň zaviazala spolupodieľať sa na kampaniach za pohybovo-aktívny životný štýl, a podporovať a rozvíjať talenty mladých para športovcov. Okrem toho PSK podporí v rámci svojich možností podmienky, organizovanie a realizáciu športových súťaží a aktivít v samosprávnom kraji. A s SPV bude spolupracovať aj pri využívaní športovej infraštruktúry na stredných školách, ktorých je zriaďovateľom.

,,Teším sa, že v Prešovskom samosprávnom kraji máme podpísané memorandum o spolupráci, ktoré nám obojstranne pomôže nielen v športe zdravotne znevýhodnených športovcov. Slovenský paralympijský výbor po úspešnom vystúpení v Tokiu chce využiť potenciál Prešovského samosprávneho kraja v rozvoji nášho športu aj s ohľadom regionálneho centra SPV v projekte Sme si rovní, ktoré sídli priamo v Prešove. Aj z tohto miesta chcem poďakovať predsedovi PSK Milanovi Majerskému za pomoc a podporu pre rozvoj podmienok občanov so zdravotným znevýhodnením,“ povedal predseda SPV Ján Riapoš.

Lea Heilová
Foto: PSK