Skip to content
Menu
Menu

PSK ocení naj športovcov kraja za rok 2021

Prešovský samosprávny kraj po ročnej prestávke znovu pripravuje svoju tradičnú športovú anketu Športovec PSK. Ocení v nej jednotlivcov a kolektívy, ktoré v roku 2021 dosiahli najvýraznejšie výsledky a uspeli na slovenských, európskych i svetových športoviskách.

Nominácie na najlepších športovcov kraja sú už spustené. Kraj ich prijíma od 10. decembra do 10. januára 2022, a to aj od širokej verejnosti.

Kraj ocení najúspešnejších športovcov za rok 2021, a to tak jednotlivcov aj športové kolektívy, ktoré zaznamenali za posledných 12 mesiacov významné športové úspechy doma či v zahraničí.

Nominovať na ocenenie Športovec PSK 2021 ich už tradične môžu telovýchovné jednoty, športové kluby, ale aj široká verejnosť. Hlavnou podmienkou ich nominovania je pôsobnosť daného športovca alebo klubu na území Prešovského samosprávneho kraja.

Nominácie na tieto športové osobnosti sú aktuálne už otvorené. Krajská samospráva ich aj v tomto roku prijíma na najúspešnejších športovcov medzi jednotlivcami či znevýhodnenými
športovcami, ale napr. aj na najúspešnejšie seniorské a mládežnícke športové kolektívy. Po druhýkrát prijíma tiež nominácie na najúspešnejších trénerov kraja v kategórii dospelých i mládeže.

Nominovať je možné aj úspešných stredoškolských športovcov, najúspešnejšiu strednú školu a najväčší talent do 15 rokov. Udelená bude taktiež Cena predsedu PSK a už tradične vyhlásený i víťaz v internetovom hlasovaní verejnosti, teda najpopulárnejší športovec. Laureátov ocenenia za rok 2021 (okrem kategórie Najpopulárnejší športovec podľa hlasovania verejnosti a Ceny predsedu PSK) vyberie odborná komisia zložená z aktívnych novinárov, zástupcov prešovskej župy a Krajského športového centra v Prešove.

Komisia bude o ocenených rozhodovať na základe stanovených kritérií, ktorými sú v prípade jednotlivcov účasť a umiestnenie na olympijských hrách, majstrovstvách sveta, Európy, na podujatiach Svetového pohára či majstrovstvách Slovenska. Zohľadňovať bude aj reprezentáciu Slovenska, podávanie dlhodobých špičkových výkonov a pozíciu lídra úspešného tímu. Vo výbere bude pre komisiu nápomocné aj doplnkové kritérium, ktorým je konkurencieschopnosť nominovaných v jednotlivých športových odvetviach.

U kolektívov je pre návrh ocenenia rozhodujúca účasť a umiestnenie v najvyšších európskych súťažiach či v dlhodobých najvyšších súťažiach v rámci Slovenska. Pomocné kritérium je rovnaké
ako u jednotlivcov.

Odborná komisia sa bude zaoberať všetkými doručenými návrhmi na ocenenie. Prešovský samosprávny kraj si však v prípade nesplnenia niektorých z požadovaných kritérií v jednotlivých
kategóriách vyhradzuje právo ocenenie neudeliť, resp. nezaradiť nominovaných do verejného hlasovania.

Nominácie kraj prijíma najneskôr do 10. januára 2022 elektronicky na email:
sportovec@vucpo.sk, prípadne poštou na adresu: Úrad PSK, Športovec PSK 2021, Námestie mieru 2, 080 01 Prešov.

Nominácie musia obsahovať všetky potrebné náležitosti – údaje nominovaných, klubovú príslušnosť, určenie kategórie, dosiahnuté úspechy v roku 2021 a krátku športovú vizitku. Samozrejmosťou sú kontaktné údaje nominujúceho, ale i súhlas nominovaného a nominujúceho so spracovaním osobných údajov.

Všetky bližšie informácie o ocenení Športovec PSK 2021 a potrebné formuláre sú zverejnené na webovej stránke krajskej samosprávy www.vucpo.sk .

Slávnostné oceňovanie najúspešnejších športovcov a kolektívov za rok 2021 je naplánované na 17. marec 2022 v Historickej budove Divadla J. Záborského v Prešove. Uskutoční sa po ročnej prestávke, ktorú si vynútila pandémia koronavírusu. Pôjde v poradí o 18. ročník oceňovania.

Športová anketa PSK počas svojej histórie priniesla viaceré mená víťazov, sú medzi nimi hádzanári Lukáš Urban (2019), Igor Čupryna (2018), horolezec Peter Hámor (2017), vodní slalomári Ladislav a Peter Škantárovci (2016), volejbalista Martin Sopko (2015), lyžiar Adam Žampa (2014), hádzanári Dajnis Kristopans (2012 a 2013), Radoslav Antl (2011) a Alexander Radčenko (2009 a 2010), kulturista Andrej Hlinka (2007), lyžiar Martin Bajčičák (2005 a 2006), nohejbalista Marek Tomčišák (2004) a silová trojbojárka Eva Svjanteková (2002).

V rokoch 2020 a 2003 anketa nebola vyhlásená, v roku 2008 sa ocenenie pre najúspešnejšieho športovca neudelilo.

Daša Jeleňová
hovorkyňa PSK