Skip to content
Menu
Menu

Rozlúčte sa s letom na hrade Šariš

Prečítať článok

Na hrade Šariš sa verejnosť symbolicky rozlúči s letnou turistickou sezónou v Prešovskom kraji. V nedeľu 25. septembra sa na nádvorí hradu uskutočnia oslavy Svetového dňa cestovného ruchu, ktoré budú spojené s vyhodnotením obľúbeného cestovania s legendami v Prešovskom kraji. Pripravený je pestrý program, rodiny s deťmi spoločne uzavrú aj ďalšiu sezónu Legendaria.

Svetový deň cestovného ruchu pripadá na 27. septembra. V tento deň sa končí hlavná turistická sezóna na severnej pologuli a začína sa sezóna na južnej zemskej pologuli. Svetový deň turizmu oslavujú organizácie zvyčajne v najbližší víkend výročia, v Prešovskom kraji to bude v nedeľu 25. 9. 2022 na hrade Šariš. Podujatie pripravila Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska spolu s mestom Veľký Šariš. Podujatie finančne podporilo Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

Pestrý program sa začne o 11.00 hod., pripravené sú vystúpenia sokoliarov a historickej družiny, ochutnávky dobovej kuchyne, skákacie hrady, maľovanie na tvár, razenie mincí, vozenie na koňoch a mnoho ďalších aktivít. V areáli v stánku KOCR Severovýchod Slovenska sa turisti budú môcť inšpirovať na výlety a zážitky z celého Prešovského kraja. O 13.30 hodine prebehne odovzdanie cien vyžrebovaným výhercom letnej turistickej súťaže Legendarium.
Legendarium – cestovanie s legendami po Prešovskom kraji zaujalo aj v tomto roku tisíce záujemcov.



V pätnástich prírodných lokalitách boli umiestnené trezory so súťažnými nálepkami a takmer sedemdesiat rozmanitých zariadení ponúkalo možnosť získať súťažnú pečiatku. Na cestách deti sprevádzali príbehy miestnych legiend.

„Legendarium je už neodmysliteľnou súčasťou leta v Prešovskom kraji. Siedmy ročník priniesol opäť nový rekord. Len do záverečného žrebovania poslalo svoje súťažné ústrižky vyše 1 550 detí, ktoré spolu vyzbierali 27 525 nálepiek a pečiatok. Legendarium je vytvorené na mieru rodinám s deťmi, všetky naše aktivity smerujú k predĺženiu pobytu návštevníka v Prešovskom kraji a zintenzívneniu zážitkov. Pravidelne spájame do projektu veľké a menej známe lokality,
v niektorých oblastiach spôsobilo zbieranie nálepiek doslova ošiaľ. Počas leta sme opakovane dopĺňali trezory s nálepkami aj v oblastiach, ktoré bežne nepatria medzi masovo navštevované ako napr. Habura, Humenský Sokol, Stropkov, Hermanovce nad Topľou či Sovia poľana v lesoch Spišskej Magury,“ uviedol Martin Janoško, riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska.

Neďaleko obce Hermanovce nad Topľou v Údolí obrov vznikol vďaka projektu zábavno-náučný chodník spojený s miestnou legendou o obrovi spod Oblíka. Turistov na chodníku sprevádzajú tabule s príbehom, rozličné interaktívne a náučné prvky.

Okrem aktivít pre rodiny s deťmi realizovala KOCR Severovýchod Slovenska aj kampaň Nadýchni sa zameranú na podporu povedomia o atraktivitách Prešovského kraja, orientovaná bola najmä na online priestor. Spolu s Prešovským samosprávnym krajom bola realizovaná aj súťaž pre cyklistov Dovolenka na bajku v Prešovskom kraji, ktorá predstavila 21 cyklotrás rôznej náročnosti.

Barbora Čechová

Foto: KOCR SVS