Skip to content
Menu
Menu

Storočný Ján Slávik oslávil jubileum v knižnici

Prečítať článok

Pred 5 rokmi vošiel do knižnice milý starší pán a chcel sa zapísať za čitateľa. Nebolo na tom nič nezvyčajné až do momentu, kým nepodal knihovníčke vyplnenú prihlášku. Svietil na nej rok narodenia 1920. Mal viac rokov ako samotná knižnica a tá v tom roku oslavovala 90. výročie od založenia.

Od toho dňa sa Ján Slávik stal pravidelným návštevníkom Čitárne. Takmer denne prichádza prečítať si dennú tlač aj jeho obľúbený časopis Týždeň. Bývalý učiteľ ruského jazyka je mimoriadne vitálny, rozhľadený a vždy dobre naladený. Rád chodieva pešo a je aj členom turistického spolku Baganča klub združujúceho nadšencov výletov do prírody nad 80 rokov. A každý rok na Silvestra absolvuje výstup na Šarišský hrad.

Z domu rovno do knižnice

Čitáreň je preňho miestom, kde sa dozvie novinky z domáceho i svetového diania, stretne s kamarátmi a vždy sa milo prihovorí pracovníčkam knižnice. Má zavedený pravidelný rituál. Z domu má vždy namierené do knižnice. Každý deň. O tom, že bez čitárne si už svoj život nevie predstaviť svedčí aj fakt, že po nedávnom nútenom zatvorení knižnice kvôli koronavírusu, bol prvým, koho pred mesiacom po obnovení činnosti v Čitárni privítali.
Časom sa medzi knihovníčkami a pravidelným návštevníkom vytvoril takmer rodinný vzťah a tak sa niet čo čudovať, že zamestnankyne knižnice mu zorganizovali oslavu okrúhlych narodenín. Pripravili preňho posedenie so stovkou balónov, bábovkou, knihami i čestným bezplatným členstvom. K jeho storočnici i meninám mu zaželali pevné zdravie a neustálu chuť čítať.

Všetko najlepšie pán Slávik!

Foto: KPOH