Skip to content
Menu
Menu

Študenti Fakulty športu podporili benefičným turnajom deti z Ukrajiny

Kolektív študentov Fakulty športu (FŠ) Prešovskej univerzity v Prešove (PU) v spolupráci s Fakultou športu zorganizoval benefičný turnaj s názvom „zaŠPORTujem”. Jeho výťažok poputuje na nákup športových potrieb pre deti zasiahnuté vojnovým konfliktom na Ukrajine.

S myšlienkou zorganizovať podujatie s charitatívnym zámerom prišli traja študenti druhého ročníka študijného programu šport pre zdravie, ktorí viedli na univerzite športový krúžok určený pre ukrajinských odídencov – deti, ubytované v študentských domovoch PU.

„Pôvodne malo ísť o splnenie úlohy potrebnej na udelenie zápočtu. Zadaním bolo zorganizovať športové podujatie. Keďže sme sa s mojimi spolužiačkami celý semester venovali deťom z Ukrajiny hneď nám napadlo, aby sme prepojili príjemné s užitočným a zorganizovali benefičný turnaj. Táto myšlienka sa zapáčila aj našim spolužiakom, ktorí sa k nám taktiež pridali,“ vysvetlil Patrik Béreš, jedným z hlavných organizátorov z radov študentov FŠ.

„Nesmierne ma teší, že študentov vedieme k tomu, aby si vyskúšali ako funguje teória v praxi. Tí po dlhej a náročnej príprave zrealizovali podujatie, ktoré má ozaj zmysel a okrem športového zápolenia pomôžeme dobrej veci. Odmenou študentom budú nadobudnuté, nenahraditeľné skúsenosti, len tie ich profesijný rast posunú ďalej,“ uviedla vyučujúca Lenka Tlučáková, koordinujúca študentov pri organizácii podujatia.

Na turnaji sa zúčastnilo viac ako 80 športových nadšencov, ktorí v rámci 20 tímov súťažili v plážovom volejbale a v streetballe. „Nebolo to len o súťažení, ale hlavne o krásnej myšlienke prepojiť športové popoludnie s finančnou pomocou pre deti z Ukrajiny, ktoré sa stali za posledné mesiace aj našimi kamarátmi. V rámci zbierky sme počas turnaja vytvorili aj rôzne súťaže, kde mohli účastníci prispieť peniazmi a my sme ich odmenili vecnými cenami,“ doplnila študentka Timotea Jarošová, ktorá sa teší, že ich myšlienku prišlo podporiť vrátane súťažiacich viac ako 150 ľudí z prostredia univerzity, ale aj mimo nej.

Študentom sa podarilo vyzbierať 301 eur, ktoré poputujú na nákup športových potrieb pre deti zasiahnuté vojnovým konfliktom. „V mene celého organizačného tímu sa chcem poďakovať všetkým našim sponzorom, spolužiakom, učiteľom a známym, ktorí nás prišli podporiť. Zažívame krásne pocity a hreje nás pri srdiečku, ak vieme, že náš cieľ, ktorý sme si stanovili sa nám podaril. Tešíme sa, ak uvidíme deti v nových športových veciach,“ uviedla za organizátorov študentka Kristína Gutteková.

Športový krúžok, ktorý od marca dvakrát do týždňa na univerzite navštevuje skupina ukrajinských detí, bude aj napriek ukončeniu letného semestra prebiehať vďaka ochote študentov FŠ aj v mesiaci jún.

Anna Polačková
Foto: PU