Skip to content
Menu
Menu

Tkané s láskou, pretkané tradíciou

Prečítať článok

Ak ste si mysleli, že tkáčstvo je už dávno zabudnutý kumšt a utkať sa dá maximálne koberec, v prešovskom ateliéri vás presvedčia, že aj staré remeslo môže dostať nový šmrnc. Nielen o tkaní sme sa rozprávali s majiteľkou ateliéru Miroslavou Stanovou.

Kedy ste sa dostala ku tkaniu?

Tkáčske remeslo vnímam už od detstva. Som z rodiny, v ktorej sa tkanie na klasickom tkáčskom stave prenášalo z generácie na generáciu. Ja sama som už štvrtá generácia, ktorá sa tomu v našej rodine venuje. Pamätám si môjho starého otca, ktorý mi vravieval„ keď sa to teraz nenaučíš, už ťa to nebude mať kto naučiť“. Sedávala som mu na kolenách ako dieťa a pozerala som ako tvorí nádherné výrobky. Bol mojím vzorom v trpezlivosti a kreativite. Neskôr bola mojím učiteľom moja milovaná maminka. S ňou dodnes tvoríme skvelý tím a je dôležitou súčasťou našej tvorby.

Všeobecne milujem ľudové remeselné výrobky. Je úžasné, čo dokážu ľudia vlastnými rukami vytvoriť. Obdivujem každého človeka, ktorý sa pustí do akéhokoľvek remesla. Poctivú ľudskú prácu nedokáže nič nahradiť. Vždy v nej bude kúsok človečiny, lásky a odhodlania. Týmto by som chcela za nás pozdraviť všetkých umelcov a kreatívcov a odkázať im, že sú skvelí a nenahraditeľní v tom čo robia.

Čo vás na tomto remesle najviac fascinovalo, že ste sa rozhodla sa mu venovať naplno?

Najviac ma oslovuje sloboda v tvorbe a neobmedzená možnosť využiť kreativitu a fantáziu, ktorú v sebe máme. Remeslá všeobecne sú veľmi vzácne a zároveň dávajú možnosť remeselníkom tvoriť výrobky podľa svojich predstáv. Ja stále hovorím, že keď dvaja robia to isté, nikdy to nebude to isté. Aj na Slovensku sú ľudia, ktorí sa venujú tkaniu, ale každý má svoj rukopis. Nás už tiež klienti vedia definovať práve podľa výrobkov, ktoré už roky tvoríme.

Aké tkané výrobky vznikajú vo vašom ateliéri?

V ateliéri Mykáme sa okrem tradičných tkáčskych výrobkov ako sú koberce, prestierania na stoly, obrusy, pelechy pre domácich miláčikov, venujeme najmä výrobe  originálnych luxusných odevov.

Ručne tkané kabáty, saká, sukne, kostýmy vyrábame pre našich klientov buď podľa konfekčnej veľkosti alebo na mieru. Pri výrobe na mieru je výhodou  klienta to, že sa môže aktívne podieľať na dizajne oblečenia, či už ide o farbu, vzor alebo strih. Rovnako si môže vybrať aj materiál, z ktorého utkáme látku.

Väčšinu našich odevov tkáme zo 100% vlny alebo zmesi priadzí, v ktorých sa kombinuje vlna so syntetickými vláknami. Pre náročnejších klientov používame pri tkaní najmä vlnu merino.

Čo všetko je potrebné pripraviť pred tým, než začneme tkať?

Väčšina ľudí si myslí, že tkanie je len o sedení za krosnami a tkaní látky. Na našich kurzoch tkania hovoríme, že my máme samotné tkanie za odmenu, je to čerešnička na torte.

Pred tým ako začne vznikať samotná látka, strávime hodiny prípravou osnovy.  Osnova vzniká snovaním na snovadle. Na snovadlo sa namotávajú jednotlivé nite, ktoré sa zo  snovadla dávajú dole zapletením do vrkoča.  V minulosti vedelo snovať v rámci dediny len zopár tkáčov, niekde dokonca len jeden alebo jedna, ktorá snovala pre celu dedinu. My sme mali to šťastie, že sme sa toto umenie mohli naučiť od mojej mami. Aj preto si na väčšinu našich krosien vyrábame osnovu sami, podľa našich potrieb a predstáv.

Po snovaní musíme nasnovaný vrkoč naviť na osnovný návoj a následne každú nitku, ktorých sú stovky, prevliecť cez nitelnice a bardo. Až s nabratou osnovou krosná ožijú a sú pripravené na tkanie.

Kto môže navštíviť váš ateliér?

Ateliér MYtkáme je otvorený pre každého, kto chce spoznať čaro starodávneho remesla.

“Dospeláci“ môžu navštíviť naše pravidelné kurzy tkania a utkať si výrobok podľa svojich predstáv. Okrem tradičných výrobkov ako sú koberce či prestierania, si klienti z našich kurzov často odnášajú aj vlastnoručne utkané obliečky na vankúše, obal na knihu alebo jednoduché tašky ci crossbody kabelky.

Pre deti základných a stredných škôl organizujeme exkurzie, kde im priblížime históriu tkáčskeho remesla a  počas ktorých si na vlastnej koži vyskúšajú aké to je utkať si koberec. Cez školský rok organizujeme aj pravidelný remeselný krúžok.

Počas letných prázdnin môžu deti navštevovať náš remeselný denný detský tábor. Okrem tkania na tradičnom tkáčskom stave deti v ateliéri maľujú, kreslia, vytvárajú obrazy z rôznych materiálov a s použitím rôznych techník. Zoznámia sa aj s inými remeslami a potešia sa aj našim hosťom z umeleckej sféry.

Foto: Ateliér MYtkáme