Skip to content
Menu
Menu

Tornádo sa vyskytlo východne od Prešova a poškodilo niekoľko domov

Prečítať článok

Na východe Slovenska sa včera podvečer vytvorili búrky. Jedna búrková bunka, ktorá sa presúvala oblasťami východne od Prešova dokonca vyprodukovala aj tornádo.

Včerajšok bol na Slovensku veľmi sychravý v dôsledku presúvajúcej sa tlakovej níže, ktorej stred postupoval cez naše územie smerom nad Poľsko. Okolo tejto tlakovej níže sa obtáčalo rozsiahle zrážkové pole, ktoré prinieslo na naše územie desiatky milimetrov zrážok.

Súčasne sa však ešte v oblasti východného Slovenska nachádzala relatívne instabilná vzduchová hmota, ktoré bola dosť labilná na to, že sa začali v podvečerných hodinách vytvárať búrky.

Búrky boli najmä na východe

V oblasti východného Slovenska začalo dochádzať k rozvoji konvekcie, ktorá prerastá do búrok. Tie stihli vyprodukovať zhruba 300 bleskov.

Zaujímavé však je, že okrem miernej instability vzduchu sa v oblasti východného Slovenska nachádzala aj celkom slušná dynamika a strih vetra v spodných hladinách, čo naznačovalo dobré podmienky pre rozvoj tornáda a jedno sa na východe Slovenska napokon aj vyskytlo.

Tornádo východne od Prešova

Krátko po 17:00 sa východne od Prešova v oblasti Beskydského predhoria vytvorila búrka, ktorá začala postupovať smerom k severu. Pri obciach Čierne nad Topľou, Petkovce a Bystré ľudia pozorovali dokonca tornádo.

Ku kontaktu lievika so zemou došlo na niekoľko sekúnd. Podľa aktuálnych informácii v obci Petkovce tornádo strhlo niekoľko striech. Zasahovali aj hasiči.

Zdroj: iMeteo.sk