Skip to content
Menu
Menu

Šachový turnaj Prešov OPEN má za sebou 14. ročník

Prečítať článok

Po skončení obľúbeného šachového turnaja Prešov OPEN sú už známe mená najlepších šachistov. Športové podujatie sa aj tento rok konalo v priestoroch Hotela Senátor.

Štrnásty ročník šachového turnaja Prešov OPEN takmer dosiahol rekordnú účasť súťažiacich. Organizátori z usporiadajúceho oddielu PŠK Tatran DASON Prešov museli pre kapacitné obmedzenie hracích priestorov v Hoteli SENÁTOR odriecť niekoľko prihlášok. Na poslednú chvíľu však odriekla účasť aj skupina silných hráčov z Poľska. Na turnaji v metropole Šariša sa tak nakoniec zúčastnilo 71 hráčov z Poľska, Česka a Slovenska.

V najsilnejšej kategórii nad ELO 2000, v ktorej štartovalo 12 hráčov, zvíťazil talentovaný Martin Jablonický z ŠK Osuské so ziskom 5,5 bodu zo 7 možných, pred Vranovčanom Jozefom Fenikom ml., ktorý sa stal zároveň majstrom Prešovského kraja.

Na treťom mieste sa umiestnil Poliak Ryszard Kasperek, ktorý v roku 2019 zvíťazil a vlani skončil na 2. mieste. 4. a 5. miesto obsadili najvyššie nasadení hráči Ján Smolen z Aqamarínu Podhájska a domáci veľmajster Mikuláš Maník. Obaja získali 5,5 boda, ale mali slabšie pomocné hodnotenie.

Stredná kategória s ELO 1801-2000 s účasťou 17 hráčov bola veľmi vyrovnaná, keď prví piati hráči získali po 4,5 boda. Lepším pomocným hodnotením, ktoré zohľadňuje silu súperov napokon zvíťazil Piotr Sygulsky z Poľska, pred Eduardom Paňkom ml. zo Stropkova a Danielom Dujavom z ŠK Sabinov. V najnižšej kategórii do 1800 ELO, kde bojovalo 42 hráčov, sa najlepšie darilo mladému Prešovčanovi Jurajovi Vargoškovi zo Slávie PU Prešov so ziskom 4 bodov, ktorý si zároveň odniesol aj pohár pre najlepšieho hráča do 15 rokov.

Druhé miesto obsadil Matúš Pekár zo Slovana Bratislava a tretí skončil Michal Gajdoš z usporiadajúceho oddielu PŠK Tatran Prešov, obaja so 4 bodmi. Kategóriu „Seniorov“ ovládol s 5 bodmi domáci matador Peter Demeter, ktorý absolútne skončil na 6. mieste. Druhý bol so 4 bodmi Ján Bakalár z Rajeckých Teplíc a tretí Milan Marvanyi z ŠK Drienov s 3,5 bodmi.

Najlepšou ženou sa stala Natália Ivanecká, reprezentujúca Sláviu PU Prešov. Cenu pre najlepšieho účastníka do 15 rokov si odniesol Patrik Tokarčík z Bardejova, najmladším účastníkom vôbec bol iba osemročný talent Ryan Mazák z TJ Slavia Košice, ktorý získal 3,5 boda.

Zdroj: presov.sk