Skip to content
Menu
Menu

V centre Prešova bude fašiangový sprievod aj veselica

Centrum mesta dnes o 16.30 ožije folklórnym fašiangovým sprievodom, ktorý vyvrcholí fašiangovou veselicou inšpirovanou ľudovými tradíciami.

Tento rok sa na Fašiangových slávnostiach predstaví až 10 folklórnych súborov, ktoré svojím tancom, spevom a vinšovaním prevedú návštevníkov historickým centrom Prešova. Sprievod zavŕši slávnostné pochovávanie basy a v závere podujatia bude nasledovať fašiangová veselica v podaní temperamentnej východoslovenskej kapely Basawell. Nebude chýbať ani dobré jedlo a fašiangové pochutiny.

Fašiangového sprievodu sa zúčastnia prešovské folklórne súbory – FS Šarišan, DFS Šarišanček, FS Starišan, FS Šariš, FS Rozmarija, FS Dúbrava, DFS Dúbravienka, FS Karpaťanin, Kelemeske furmani a Prešovskí heligonkári.

Pred Konkatedrálou sv. Mikuláša v Prešove sú už od začiatku februára veselí slamení panáci, ktorí v centre mesta umocňujú tradičnú fašiangovú atmosféru. Rodinku slameniakov, podobne ako minulý rok, vyzdobili prešovské folklórne súbory: FS Šarišan, DFS Šarišanček, FS Dúbrava a DFS Dúbravienka. 

Okrem toho tu však pribudli aj ďalší slameniaci v réžii kreatívneho tímu Mestskej galérie Caraffka, v spolupráci s folklórno-kreatívnou dielňou Slávky Pavukovej z DFS Šarišanček. Slamení panáci budú rozveseľovať návštevníkov mesta do 28.2.2023.

Patrícia Nagyová