Skip to content
Menu
Menu

V centre Prešova pribudli ďalšie parkovacie automaty

Prečítať článok

Na ôsmich uliciach v širšom centre mesta prebieha inštalácia parkovacích automatov. 8 nových automatov bude spustených do prevádzky vo štvrtok 29.9.2022.

Od zavedenia nového systému regulovaného parkovania mesto Prešov postupne rozširuje sieť parkovacích automatov. V priebehu roka 2021 bolo spustených do prevádzky celkovo 27 nových parkovacích automatov, ku ktorým aktuálne pribudne ďalších 8 kusov. Nové parkovacie automaty budú rozmiestnené, rovnako ako tie existujúce, na najvyťaženejších uliciach v zónach regulovaného parkovania č. 1 až 4. Dva parkovacie automaty pribudnú aj na frekventovanej Sabinovskej a Björnsonovej ulici, ktoré sa nachádzajú v zóne č. 6.

Dodávka nových parkovacích automatov je súčasťou zmluvy na nákup 25 automatov, ktorú mesto podpísalo ešte vlani. Prvých 17 kusov bolo nainštalovaných a uvedených do prevádzky v roku 2021. Zostávajúcich 8 kusov bolo dodaných v týchto dňoch a vodiči ich budú môcť využívať od 29. septembra 2022.
Nové parkomaty budú umiestnené v týchto lokalitách:

  • Hollého ul., na parkovisku pri FNsP (tretí parkomat) – hnedé tarifné pásmo
  • Sládkovičova ul. č. 3 – žlté tarifné pásmo
  • Grešova ul., pri Okresnom súde – oranžové tarifné pásmo
  • Sabinovská ul. č. 7 – zelené tarifné pásmo
  • Okružná ul., za budovou Levočská č. 7 až 9 – zelené tarifné pásmo
  • parkovisko na Björnsonovej ul. – zelené tarifné pásmo
  • Vajanského ul., pri OR PZ (druhý parkomat) – zelené tarifné pásmo
  • Bayerova ul. č. 2A, pri Plzenskej ul. – zelené tarifné pásmo.

Parkovacie automaty dodáva firma EEI s.r.o., ktorá sa stala víťazom verejného obstarávania. Cena za 25 automatov je 157 800 eur s DPH.
V tejto sume je zahrnuté aj osadenie parkovacích automatov.

Prevádzka parkovacieho systému je a naďalej bude plne v réžii mesta Prešov. Nové parkovacie automaty sú identické ako existujúcich 27 kusov a vodičom ponúkajú možnosť hotovostnej aj bezhotovostnej – bezkontaktnej platby kartou. Vydanie parkovacieho lístka je viazané na evidenčné číslo vozidla (EČV), ktoré vodič zadá priamo na klávesnici automatu. Všetky automaty sú napájané pomocou solárnych panelov.

V nezmenenej podobe naďalej fungujú aj platby prostredníctvom SMS alebo cez aplikáciu Urbi – Parkovanie.

Zdroj: presov.sk