Skip to content
Menu
Menu

Vendelín Balčák má osemdesiatpäť

Prečítať článok

V stredu 7. septembra oslávil osemdesiate piate narodeniny Vendelín Balčák. Bol pri zrode stolného tenisu v Šarišských Michaľanoch. Stolný tenis sa mu stal súčasťou života, výchove stolných tenistov a tenistiek sa venoval vyše šesť desaťročí, pod jeho vedením vyrástli viaceré reprezentantky.

Venoval sa aj funkcionárskej a rozhodcovskej činnosti, bol medzinárodným rozhodcom. Keď V. Balčák zmaturoval vo Svite, práve sa v Michaľanoch nad Torysou (tak sa vtedy obec Šarišské Michaľany volala) otváral nový podnik Imuna. Bolo to blízko jeho rodných Župčian a tak šiel pracovať do tohto novovzniknutého zdravotníckeho podniku. Balčák hral stolný tenis, futbal, basketbal, hádzanú, venoval sa i lietaniu. Počas vojenskej základnej služby tancoval v Armádnom umeleckom súbore.

Nakoniec vyhral stolný tenis a práca s mládežou.  Stolné tenistky a tenistky Šarišských Michalian získali na československých a slovenských šampionátoch mnoho medailí. Jubilant rád spomína na medzinárodné majstrovstvá v Birminghame, kde Slovensko triumfovalo. Reprezentačné družstvo vtedy tvorili Ódorová, Frťalová a zo Šarišských Michalian Žgravčáková a Veterná.

Medzi špičkové hráčky patrili jeho dcéra Ľudmila, Pecušová, Lunterová, Nižníková, Čirčová, Haničáková, Veterná, Rokošná, Žgravčáková. Vendelín Balčák mal veľký podiel na spolupráci stolných tenistov Šarišských Michalian s nemeckým Eberswaldom. Mnoho rokov patril medzi zanietených organizátorov medzinárodného stolnotenisového turnaja o Pohár Duklianskych hrdinov v Prešove. O histórii stolného tenisu v Šarišských Michaľanoch napísal aj publikáciu.     

Pôsobenie Vendelína Balčáka bolo ocenené Klubom fair play Slovenského olympijského výboru, zlatou medailou Slovenského združenia telesnej kultúry, diplomom Medzinárodného olympijského výboru, dostal tiež čestné uznanie Slovenského stolnotenisového zväzu.   

(jac)