Skip to content
Menu
Menu

V domovoch pre seniorov je už zaočkovaná viac ako polovica klientov 

Prečítať článok

(ako) – Hovorkyňa prešovskej župy Dáša Jeleňová informovala, že aktuálne je prvou dávkou vakcíny zaočkovaných 73 % prijímateľov sociálnej služby, druhou dávkou 54 %. U zamestnancov je očkovaných 58 % prvou dávkou a 50 % druhou dávkou. Vysokú mieru zaočkovanosti u klientov nad 90 percent evidujú v zariadeniach v Jabloni, Brezovičke, Sabinove či Ličartovciach. 

Z celkového počtu 25 zariadení sociálnych služieb eviduje prešovská župa už len jedno zariadenie, v ktorom neboli doposiaľ očkovaní jeho prijímatelia z dôvodu plynutia lehoty po evidovaných pozitívnych prípadoch. Zariadenie už však nahlásilo záujem o očkovanie cez stránku ministerstva práce sociálnych vecí a rodiny a momentálne čaká na pridelenie termínu výjazdovej očkovacej služby.

„V našich zariadeniach sociálnych služieb vidíme progres, percentá zaočkovaných neustále stúpajú, za čo treba poďakovať štatutárom i všetkým zamestnancom za odvahu i zodpovednosť, aj za to,  že neustále zdôvodňujú potrebnosť vakcinácie. Už rok bojujeme s pandémiou a jediným východiskom z tejto neľahkej situácie je očkovanie,uviedol predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Milan Majerský.

Ako dodal, vakcinácia chráni očkované osoby pred prenosom ochorenia a následnými komplikáciami, ale rovnako aj ich blízke osoby, na ktoré vďaka očkovaniu nemôžu ochorenie preniesť. „O to väčší a želanejší efekt má kolektívna imunita v našich zariadeniach sociálnych služieb, ktoré boli počas pandémie ešte donedávna ťažko skúšané. Dnes konštatujeme, že situácia v nich je vďaka výraznému napredovaniu v zaočkovaní stabilizovaná, čo je veľmi dobrá správa,“ povedal predseda PSK.

Hovorkyňa Dáša Jeleňová tiež uviedla, že v sociálnych zariadeniach aktuálne evidujú dvoch pozitívnych prijímateľov sociálnych služieb po PCR teste, jedného pozitívneho prijímateľa po antigénovom teste a troch pozitívnych zamestnancov v troch ZSS.

V krajských zariadeniach sociálnych služieb naďalej dodržiavajú prísne protiepidemické opatrenia, prijímatelia a zamestnanci používajú ochranné prostriedky, teda respirátory FFP2, rukavice, pri covidových prijímateľoch je režim prísnejší a vždy konzultovaný s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva.