Skip to content
Menu
Menu

V Prešove budú ďalšie spoplatnené zóny na parkovanie, mesto kupuje automaty

(ako) – Od júna 2021 budú v meste spoplatnené ďalšie dve zóny. Mestskí poslanci to už schválili. Pôjde o zónu č. 3 a dve ulice v zóne č. 4. V tom istom mesiaci mesto osadí aj nové parkovacie automaty na najvyťaženejších miestach v zónach č. 1 a 2.

Novozavedený systém regulovaného parkovania v meste Prešov vstúpil do platnosti 1. januára 2021. Jeho súčasťou je aj úplne nové technické vybavenie parkovísk. Zatiaľ je v prevádzke 10 parkovacích automatov, ku ktorým v priebehu mesiaca jún pribudne ďalších 17.

Ako informoval hovorca mesta Vladimír Tomek, nové automaty budú rozmiestnené v závislosti od vyťaženosti jednotlivých ulíc v rámci spoplatnených zón č. 1 a 2.

„Výhodou nových parkovacích automatov je, že okrem mincí akceptujú aj platobné karty. Okrem toho sú aj ekologické, pretože sú napájané pomocou solárnych panelov,“ uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Kúpia 25 parkomatov

Podľa Vladimíra Tomeka, mesto v týchto dňoch podpísalo zmluvu na nákup 25 nových parkovacích automatov, pričom zostávajúcich 8 kusov bude dodaných v roku 2022.

Parkovacie automaty dodá firma EEI s.r.o., ktorá sa stala víťazom verejného obstarávania. Cena 25 automatov je 157 800 eur s DPH. V tejto sume je zahrnuté aj osadenie parkovacích automatov. Ich prevádzka bude naďalej v réžii mesta.

Nové parkovacie automaty budú identické ako prvých 10 modelov a vodičom ponúknu možnosť hotovostnej aj bezhotovostnej – bezkontaktnej platby kartou. Parkovací lístok bude viazaný na evidenčné číslo vozidla (EČV), ktoré vodič zadá priamo na klávesnici automatu.

Zabezpečte si parkovacie karty včas

V zóne 3 bude od júna dostupných 563 parkovacích miest, z toho 538 pre rezidentov. V zóne č. 4 bude spoplatnených 36 parkovacích miest a len pre rezidentov. Obyvatelia tejto lokality si budú môcť požiadať o vydanie virtuálnej rezidentskej parkovacej karty od 14. mája 2021.

Foto: presov.sk