Skip to content
Menu
Menu

V štvrtok začína 13. ročník filmového festivalu POCITY

Aj tento rok sa dvere prešovských kín otvoria, aby uvítali návštevníkov na projekcii filmov z domácej a svetovej artovej produkcie. Festival POCITY začína vo štvrtok 6. októbra a potrvá do stredy 12. októbra.

Premietania si budú môcť diváci pozrieť v sále kina Scala, v Cinemaxe v obchodnom centre Novum, v klube Stromoradie alebo aj na netradičnom mieste v prešovskej Hvezdárni a planetáriu.

Festival je rozdelený na štyri sekcie, ktorými sú NAŠE POCITY, POCITY SUSEDOV: UKRAJINA, POCITY DEŤOM a POCITY ZO SVETA.
Sekcia NAŠE POCITY odprezentuje slovenskú filmovú tvorbu, do ktorej organizátori zaradili súčasné celovečerné hrané aj dokumentárne filmy. V súťaži “Pocity v kraťasoch” sa zas predstavia tvorcovia krátkych filmov.

V rámci sekcie sa návštevníci sa môžu tešiť na čerstvé slovenské novinky, medzi ktoré patrí
aj snímka ODPOČÍTAVANIE, POSLEDNÝ FILM IVANA PALÚCHA. Film je poctou Martina Palúcha svojmu otcovi, ktorý už koncom 60-tych rokov minulého storočia ohromil svet
svojimi hereckými výkonmi na medzinárodnom festivale v Cannes. POCITY uvedú aj film OUCA – (NE)SKUTOčNí PRíBECH, satirické a dnes veľmi aktuálne dielo z taktovky Petra Pavlíka.

Do doby 8-milimetrových celuloidových filmov sa festival vráti prostredníctvom
snímok prešovských amatérskych filmárov, ktorí od polovice 60-tych rokov mapovali dianie a život Prešova a prinášali aj prvé umelecké počiny na filmové plátno. Tieto filmy diváci uvidia v bloku filmov s názvom OSMIČKÁRI.

Fanúšikov najznámejšej bigbítovej skupiny všetkých čias určite osloví aj snímka Patrika Lančariča DEŽO HOFFMANN – FOTOGRAF BEATLES. Všetky zo spomenutých filmov na festivale osobne uvedú ich tvorcovia.
Aktuálna situácia u našich východných susedov volá po tom, aby ich hlas znel a bol
vypočutý vo všetkých oblastiach. Práve filmy sú umeleckým prostriedkom verejného prejavu, v ktorom by sa človek nemal báť vyjadriť seba a svoj názor, a preto sa tento rok sekcia POCITY SUSEDOV bude venovať ukrajinským tvorcom a ich snímkam.

V bloku krátkych filmov svoj talent a pocity odhalia Kateryna Voznytsya, Mykyta Lyskov, Marina Roschina, Roman Blazhan a Antonio Lukič. Od posledného zmieneného režiséra diváci uvidia aj tragikomickú roadmovie, MOJE TICHÉ MYŠLIENKY, o nádejnom zvukárovi, vydávajúcom sa do Kanady za lepšou budúcnosťou. Ďalší tragikomický dokumentárny film, ktorý podľa
slov režisérky Nadi Parfan diváci milujú, je HLAS TEPLÁRNE, rozprávajúci o hudobnom zbore pre pre mechanikov, opravárov, dispečerov, účtovníkov a iných zamestnancov teplárenskej spoločnosti.

Zvlášť aktuálne snímky sú NOSOROŽEC, film Olega Sencova, mapujúci zmeny Ukrajiny od vyhlásenia jej nezávislosti a ZEM JE MODRÁ AKO POMARANČ, dokument o rodine žijúcej v tzv. „červenej zóne“ Donbasu, ktoré bolo pred rokmi po ostreľovaní jedno z najviac zničených miest.

POCITY ZO SVETA prinesú publiku široký výber žánrov z rôznych krajín, v ktorých má
zastúpenie Česko, Poľsko, Nemecko, Francúzsko, Švédsko, Dánsko, Kanada, USA či Južná Kórea. Predstavíme komédiu TROJUHOLNÍK SMÚTKU od Rubena Östlunda, dokumentárnu love story ERUPCIA LÁSKY od Sary Dosy, snímku PODOZRIVÁ z kórejskej dielne od režiséra Park Chan-wook, ale aj klasickú kultovku IKARIE XB 1 z československej produkcie z roku 1963, ktorá zanechala nezabudnuteľnú stopu v sci-fi žánri.
Na svoje si prídu aj najmladší diváci výberom v sekcii POCITY DEŤOM. Veselá holandská

rozprávka KVIK od Maschy Halberstad, rozpráva príbeh 9-ročnej Babs, ktorej sa splní sen o domácom miláčikovi, ktorým bude okúzľujúce prasiatko. Nasledovať bude TVOJAZEM, koprodukčná snímka slovenského režiséra Petra Budinského, v ktorej sa malý Riki dostane do úchvatného paralelného sveta “Tvojazem”. Český režisér Jan Hošek prispeje svojou PLANÉTOU PRAHA, oceňovaným dokumentom o zvieratách žijúcich v srdci Českej republiky.

Nina Šilanová Foto: Dávid Doroš