Skip to content
Menu
Menu

Veľkošariššskí hasiči v sobotu súťažili, v nedeľu pomáhali pri povodni

Prečítať článok

Veľký Šariš v sobotu 10. júla hostil dobrovoľných hasičov z okolia. Dobrovoľné hasičské družstva (DHZ) bojovali vo Veľkom Šariši o Pohár primátora mesta druhýkrát. Veľký Šariš je Európskym mestečkom športu 2021. Na ďalší deň boli dobrovoľní hasiči pomáhať pri povodni.

21 družstiev dobrovoľných hasičov si prišlo zmerať svoje sily do Veľkého Šariša.

„Stretli sa tu jednotlivé DHZ, aby si precvičili požiarny útok. Ako sa hovorí, ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku,” povedal podplukovník Ľubomír Toďor, riaditeľ Hasičského a záchranného zboru v Prešove.

Práca hasiča je náročná. „V poslednej dobe je problém, keď sa k nám uchádzači hlásia, aby splnili fyzické, i psychologické vyšetrenia. Prechádza nám len 20% uchádzačov. Hasiči musia byť pripravení 24 hodín denne, 7 dní v týždni. Keď je zásah, musia do minúty vyraziť, či je deň, alebo noc. Zásahy sú stále iné. Musia improvizovať, stále sa rozhodnú ako budú postupovať. Musia byť fyzicky i psychicky veľmi odolní,” zdôraznil Ľ. Toďor.

Primátor mesta Veľký Šariš Viliam Kall vyzdvihol, že tímy by sa mali viac stretávať na týchto súťažiach ako na rôznych nešťastiach. „Som rád, že sme vo Veľkom Šariši mohli privítať toľko družstiev, ktoré súťažia. Verím, že si od nás všetci odniesli veľmi dobré športové zážitky a budú na naše Európske mestečko športu spomínať v dobrom. Verím, že o rok ich opätovne radi privítame,” povedal V. Kall.

Kým v sobotu precvičovali požiarny útok, v nedeľu už išli pomáhať do Malého Šariša rodinám, ktorým voda zatopila domy a záhrady.

HASILI DOM, POMÁHALI PRI POVODNI

DHZ vo Veľkom Šariši má 23 členov. V zásahovom tíme je šesť ľudí. „My šiesti sa vieme rýchlo pozbierať a zachrániť to, čo sa zachrániť ešte dá. Naša najväčšia akcia bola, keď sme hasili vlani šarišský hradný kopec. Bolo nás tam veľa dobrovoľných hasičov- z Vyšnej Šebastovej, Gregoroviec, Šarišských Michalian a ďalšie tímy. Hasili sme to do tmy. Mal som na starosti 38 hasičov. Bolo to na hrane, keď treba hasiť po tme a ešte dávať pozor na to, aby sme sa odtiaľ vrátili všetci v poriadku a bez zranení,” povedal Marek Gala veliteľ a predseda DHZ Veľký Šariš.

Dobrovoľní hasiči z Veľkého Šariša pomáhali štátnym hasičom uhasiť rodinný dom v Kanaši.

V apríli tohto roku dobrovoľní hasiči z Veľkého Šariša, Európskeho mestečka športu 2021, hasili rodinný dom v Kanaši. „V nedeľu 11.7. sme však boli povolaní do obce Malý Šariš k zaplaveným rodinným domom. Práca dobrovoľného hasiča je v prvom rade o záchrane životov, majetku, zvierat o pomoci druhým.  Dobrovoľný hasič si nájde čas, či je to v noci, ráno, cez voľný deň a ide pomôcť. Je z toho dobrý pocit a zvlášť, keď to druhí ocenia. Operačné stredisko nás stále vyzýva, ak sa v našom okolí niečo deje, kde je potrebný zásah dobrovoľných hasičov, aby tam nemuseli posielať štátnych hasičov, ak sú na výjazde inde,” dodal Gala.

Veronika Lazoríková