Skip to content
Menu
Menu

Z knižnice do celého mesta

Počas troch septembrových dní bude opäť literatúra o krok bližšie k širokej verejnosti, žiakom a študentom základných aj stredných škôl. Jej cesta z krajskej knižnice naprieč naším mestom sa začne 21. a skončí v piatok 23. septembra vďaka podujatiu Prešov číta rád 2022.

Začiatok jesene v Krajskej knižnici P. O. Hviezdoslava v Prešove patrí literárnemu festivalu zameranému na rôzne generácie čitateľov. „17. ročník nášho tradičného podujatia nadviaže na leto plné aktivít, ktoré sme organizovali pre malých i veľkých. Opäť sme pripravili besedy v knižnici, ale aj na základných a stredných školách mesta Prešov. Zároveň máme každý večer jedno väčšie moderované literárne podujatie“, uviedla Iveta Hurná, riaditeľka krajskej knižnice.

Podľa jej slov je program naplánovaný tak, aby hostia festivalu a ich tvorba oslovili
čo najväčšie publikum. Vysvetlila: „Naším cieľom, ako organizátorov, je, aby si každý z týchto stretnutí s literatúrou odniesol pocit naplnenia fantáziou, krásou a dobrom.“
Spisovateľov budú počas stretnutí so žiakmi sprevádzať profesionálni moderátori Zuzana Belková a Dado Nagy, ale aj šikovné knihovníčky. V knižnici tak dôjde k dočasným zmenám otváracej doby, ďalej informuje riaditeľka: „Festivalom Prešov číta rád žije celá knižnica. Keďže máme dvanásť autorov, besedy moderátorsky zastrešia aj tento rok knihovníci zo služieb, čomu prispôsobíme výpožičnú dobu jednotlivých oddelení.“ O konkrétnych zmenách knižnica informuje priamo na svojich pobočkách a webovej stránke.

Na krok od…
Organizátori literárneho festivalu sa usilujú byť neustále o čosi bližšie aj k verejnosti.
„Jednou z najvýraznejších zmien blížiaceho sa literárneho festivalu bude lokalita verejných besied,“ uviedla Tatiana Hudačková z Oddelenia projektovej a marketingovej činnosti.

V minulosti organizovala knižnica sprievodné besedy vo svojich priestoroch a hlavný večer sa konal v jednom z tunajších divadiel: „Tento rok sme sa rozhodli byť na viacerých miestach v meste, lebo Prešov číta rád nielen v knižnici. Preto nás záujemcovia nájdu aj v lokálnych podnikoch Stromoradie a Libresso,“ doplnila Iveta Hurná.

Prešovské literárne „trojdnie“
Podľa informácií Tatiany Hudačkovej sú pre verejnosť určené tri nosné podujatia: „V stredu
večer pozývame hostí na Publicistický večer. V Centre regionálnych dokumentov si
záujemcovia môžu vypočuť besedu s novinárom a spisovateľom Arpádom Soltészom, ktorého titul Sviňa sa stal predlohou pre úspešný rovnomenný celovečerný film. Tu môžem plynulo nadviazať na druhú hostku režisérku a spisovateľku Marianu Čengel Solčanskú.

Poznať môžete jej filmy Legenda o lietajúcom Cypriánovi, Láska na vlásku či Sviňa. Do jej knižnej tvorby patrí napríklad najnovší príbeh Proces s mŕtvym a Zakliata jaskyňa.“
Štvrtok bude patriť tradičnej Literárnej talkshow, kde moderátori Zuzana Belková a Dado Nagy bližšie predstavia dvanásť hostí Prešov číta rád 2022. „Literárny večer sa začína o šiestej večer v priestoroch Klubu Stromoradie. Neodmysliteľnou súčasťou Literárnej talkshow je hudba, o ktorú sa počas večera postará mladá talentovaná speváčka s poetikou v duši SKYVA,“ upresnila Hudačková.
Program 17. ročníka zakončí Fantastique PO. Iveta Hurná vysvetlila: „Prešov je fantastický a
máme tu aj silnú základňu čitateľov tohto žánru. Beseda bude oficiálnou bodkou za
tohtoročným festivalom. Rozlúčime sa s ním spolu v priestoroch obľúbeného Libresso book & coffee. O fantastike sa porozprávame so zahraničnými autormi Nataljou Ščerbou z Ukrajiny a Jiřím W. Procházkom z Českej republiky.“

Hosťami aj laureáti Anasoft litera
Okrem už spomínaných hostí bude v programe aj detská literatúra. Zastúpi ju Eva Luka, ale aj Andrea Gregušová spolu s ilustrátorkou Katarínou Kosánovou, ktoré majú pre žiakov základných škôl pripravené i tvorivé dielne.

Do Prešova prijala pozvanie aj uznávaná spisovateľka Toňa Revajová. Vďaka festivalu Prešov číta rád sa predstaví aj v mestskej knižnici v Sabinove. Starším žiakom a študentom o svojej tvorbe, ale aj
o literatúre a živote porozprávajú Ivana Komanická, Pavol Rankov, obľúbená autorka slovenskej young adult Kristína Ježovičová no i tohtoročné laureátky prestížnych ocenení Anasof litera Jana Micenková a Vanda Rozenbergová.

„Je nám veľkým potešením, že aj tento rok môžeme v Prešove hostiť významných spisovateľov. Opäť sa nám to podarilo vďaka finančnej podpore poskytnutej mestom Prešov a Fondu na podporu umenia ako hlavného partnera projektu,“ doplnila riaditeľka knižnice a uzatvorila tému slovami: „veríme, že náš program verejnosť osloví natoľko, že urobí ten posledný krok k literatúre a pridá sa osobne k nášmu festivalu. Vstup je zdarma a všetci sú srdečne vítaní.“

Všetky dôležité informácie o 17. ročníku literárneho festivalu sú zverejnené na webovej stránke knižnice a jej sociálnych sieťach, ktoré sú pravidelne aktualizované.

Michaela Demková