Skip to content
Menu
Menu

Z prebytku v rozpočte mesto bude platiť aj extraligových hráčov

Prečítať článok

(ako) – Na včerajšom zasadnuté mestského zastupiteľstva poslanci schválili dotácie na mestom podporované oblasti pre ôsmich žiadateľov. Išlo o vyše pol milióna eur z rezervného fondu. Najvyššiu sumu, konkrétne 380-tisíc eur, schválili pre hokejový klub HC 21 Prešov. s. r. o. Peniaze sa majú použiť na platy a dopravu pre hráčov. 

Žiadateľov bolo celkom osem. Židovská náboženská obec dostala 3 558 eur, Rodičovské združenie pri ABC centre voľného času – FS Rozmarija 900 eur, Občianske združenie CYKLOMARATÓN PREŠOV 3 000 eur, PIEROTT, n. o., 5 000 eur, VÝCHODNÝ DIŠTRIKT Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku 50 000, Rímskokatolícka farnosť sv. Mikuláša 70 000 a ŠK Velodrom Prešov, o. z. 7 000 eur.

Nekorektné žiadosti

Schvaľovanie však neprešlo celkom hladko. Naopak. Diskusia odhalila rôzne pochybnosti. Príslušná komisia, ani mestská rada tiež nedala poslancom jednoznačné odporúčanie, čo naznačuje, že sa s návrhom celkom nestotožnili.

Poslankyňa Štefánia Andraščíková síce vyjadrila spokojnosť nad tým, že požiadavky všetkých žiadateľov boli uspokojené, ale na druhej strane kritizovala fakt, že niektoré subjekty sa správajú nekorektne a na rovnakú akciu žiadajú mesto o príspevky z rôznych zdrojov. Zdôraznila, že to treba zastaviť a ošetriť napríklad smernicou mesta, keďže iná právna úprava neexistuje.

Prečo len osem žiadateľov?

František Oľha zase pripomenul, že v minulosti na akciu medzinárodného významu Fragaria Cup mesto prispelo sumou 15-tisíc eur. „Teraz skáčeme na vysoké sumy v desiatkach  až stovkách tisíc eur. Ideme preraziť strop a ja si myslím, že toľko peňazí v rozpočte nemáme,“ zdôraznil Oľha. Mal pravdu. Prednosta Ferdinand Exner to priznal. „Aktuálne to v rozpočte kryté nie je. Vykonateľnosť rozhodnutia bude možná až vtedy, keď sa schváli  nasledujúca zmena rozpočtu,“ reagoval na Oľhu Exner.

Richard Drutarovský vyslovil počudovanie nad tým, že sa prihlásilo len 8 žiadateľov, hoci v meste funguje množstvo občianskych združení, nadácií a neziskových organizácií. Zaujímalo ho, ako mesto výzvu odprezentovalo smerom k verejnosti, keďže ide o verejné zdroje, kto navrhoval a schvaľoval výšku dotácií a či na to existujú nejaké pravidlá. Uspokojivú odpoveď však nedostal.

K jeho názoru sa pripojila aj Svetlana Pavlovičová a pripomenula, že v meste je množstvo škôl či sociálnych zariadení, ktoré na zlepšenie podmienok potrebujú malé zdroje, opakovane o ne žiadajú, ale nedostanú ich. Naznačila, že podľa nej o tejto výzve vôbec nevedeli.

Martin Eštočák navrhol, aby o každom subjekte hlasovali zvlášť. Kolegovia ho však nepodporili. Za jeho návrh hlasovalo len 5 poslancov, 2 boli proti a 16 sa zdržali.

Napokon rozdelenie dotácií pre 8 žiadateľov hlasovaním potvrdilo 24 poslancov.