Skip to content
Menu
Menu

Záujem o očkovanie klesol najmä v Bardejove a Starej Ľubovni

Prečítať článok

(ako) – Po rekordnom nápore vo veľkokapacitných očkovacích centrách (VKOC) prešovskej župy počas uplynulých dní sa najbližší víkend bude vakcinovať už len v troch strediskách v Prešove, Poprade a Humennom. Kraj pre nedostatok záujemcov neotvorí VKOC v Bardejove a Starej Ľubovni. Naopak zintenzívňuje mobilné výjazdy do obcí regiónov.

Prešovský samosprávny kraj má pre najbližšie víkendové očkovanie vo svojich veľkokapacitných centrách a prostredníctvom výjazdovej očkovacej služby (VOS) z ministerstva zdravotníctva zakontrahovaných spolu 11 680 vakcín. Z toho je 5 180 vakcín od konzorcia Pfizer/BioNtech (4 300 pre VKOC a 880 pre VOS) a 6 500 od konzorcia AstraZeneca, ktoré sú určené na preočkovanie druhou dávkou tejto vakcíny v centrách PSK.

Koľko vakcín je k dispozícii?

Podľa informácie hovorkyne prešovskej župy Dáši Jeleňovej, vo VKOC Prešov sa v sobotu 22. mája bude preočkovávať druhou dávkou vakcíny AstraZeneca. PSK má na tento účel zakontrahovaných 3 000 vakcín. V nedeľu tu bude prebiehať očkovanie vakcínou Pfizer/BioNtech, k dispozícii je 2 800 vakcín, a to pre skupinu 16+. Očkovanie tu bude prebiehať od 08:00 do 18:00 hod.

Vo VKOC Poprad sa bude v prvý víkendový deň (22. mája) od 08:00 do 17:00 hod. taktiež podávať druhá dávka vakcíny AstraZeneca (1 300 vakcín), v nedeľu je v čase od 08:00 hod do 18:00 hod. naplánované očkovanie prvou dávkou Pfiozer/BioNtech (1 500 vakcín).

Vo VKOC Humenné sa bude v oba víkendové dni v sobotu aj nedeľu (22. a 23. mája) preočkovávať druhou dávkou vakcíny AstraZeneca, pričom kraj má na tento účel k dispozícii spolu 2 200 vakcín. Očkovanie tu bude realizované v čase od 08:00 do 17:00 hod. Aktuálne je aj na základe návrhu zo strany rezortu zdravotníctva očkovanie pozastavené vo VKOC Stará Ľubovňa a pre tento víkend (22. a 23. mája) aj vo VKOC Bardejov.

„V štátnej čakárni pre obe centrá nie je prihlásený dostatok záujemcov na prvú dávku Pfizer, pre ktorú sa v stredu 19. mája zmenila očkovacia stratégia a tiež na preočkovanie vakcínou AstraZeneca. Vývoj dopytu po vakcíne u občanov Prešovského kraja naznačuje, že sa blížime k bodu, kedy bude väčšina osôb, ktoré sa chceli zaočkovať, už aj zaočkovaná a vakcinácia sa podľa avíza rezortu zdravotníctva presunie  do ambulancií lekárov prvého kontaktu,“ uviedol predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.

Výjazdové tímy sú žiadané

Župan Majerský dodal, že kraj svoje úsilie preto sústreďuje na očkovanie v obciach kraja prostredníctvom výjazdovej očkovacej služby PSK, o ktoré je stabilný záujem.

Počas najbližších dvoch víkendových dní sú mobilné očkovacie jednotky pripravené zaočkovať vakcínou Pfizer/BioNtech v deviatich obciach 880 ľudí nad 60 rokov, ťažko zdravotne postihnutých a imobilných, ktorí majú sťažený prístup k očkovaniu.

V sobotu 22. mája sa bude očkovať v Hankovciach, Hermanovciach, Malom Šariši, Spišskej Starej Vsi a Haligovciach. V nedeľu 23. mája bude výjazdová služba očkovať v Chlmci, Malcove, Svite a Spišskej Teplici.

„V spolupráci s mestom Medzilaborce a na základe zvýšeného dopytu po očkovaní z tohto regiónu už budúci týždeň zriadime taktiež jednodňové veľkokapacitné očkovanie centrum v Medzilaborciach, a to 26. mája v priestoroch Základnej školy na Duchnovičovej 29. V tomto termíne budeme vakcínou Pfizer zaočkovávať 700 ľudí z  okresu vo vekovej kategórii 16+, prioritne starších občanov, imobilných a sprievod osôb nad 70 rokov,“ konkretizoval postup M. Majerský.