Skip to content
Menu
Menu

Záujem zamestnávateľov o duálne vzdelávanie stredoškolákov rastie

(ako) – V súčasnosti je do duálneho vzdelávania zapojených 809 žiakov župných stredných škôl, čo je o 59 viac, ako vlani. V Prešovskom kraji je v aktuálnom školskom roku do systému duálneho vzdelávania zapojených 35 škôl (štátnych, cirkevných a súkromných stredných odborných škôl) s 1 015 žiakmi.

„Z nich až 31 stredných škôl patrí do zriaďovateľskej pôsobnosti nášho kraja, kde je v duáli zapojených 809 žiakov. Keď si uvedomíme, že v školskom roku 2017/2018, bolo v duáli len 84 žiakov a dnes ich máme na všetkých typoch škôl viac ako tisíc, je to neuveriteľný pokrok. Som rád, že žiaci sa chcú vzdelávať a učiť remeslo, a že im to vďaka lokálnym zamestnávateľom vieme umožniť,“ spresnil predseda PSK Milan Majerský.

Ako informovala hovorkyňa prešovskej župy Daša Jeleňová, v ich v zriaďovateľskej pôsobnosti je 72 stredných škôl a v systéme duálneho vzdelávania sú školy z jedenástich okresov. Najviac z prešovského, a to osem župných škôl a z popradského okresu – šesť župných škôl. Sú to najčastejšie školy technického, elektrotechnického a polytechnického zamerania a tie, ktoré sa zameriavajú na obchod, služby, hotelierstvo či gastronómiu.

Záujem prejavilo 396 zamestnávateľov

V súčasnosti má uzavretú zmluvu o duálnom vzdelávaní so strednými odbornými školami spolu 396 zamestnávateľov, kým v školskom roku 2019/2020 to bolo 284 zamestnávateľov. Nárast sa tak pohybuje na úrovni 39,4%.

„Praktické vyučovanie u zamestnávateľa prináša hneď niekoľko výhod. Okrem iných je to  finančná motivácia pre žiakov a zároveň možnosť overiť si svoje zručnosti a vedomosti v testovacích centrách, ktoré majú firmy zabezpečené. V kraji si uvedomujeme potrebu prepojenia teoretického vzdelávania na stredných odborných školách s praktickou prípravou, preto neustále podporujeme duálne vzdelávanie. Je to jeden z hlavných faktorov udržania zamestnanosti v regióne a zároveň podpora samotných zamestnávateľov, ktorí si vychovávajú budúcu pracovnú silu,“ dodal M. Majerský.

V súvislosti s vývojom pandemickej situácie bolo v rámci duálneho vzdelávania od 15. novembra umožnené zamestnávateľovi pokračovať v poskytovaní praktického vyučovania i žiakom, ktorí nie sú ubytovaní v školskom internáte. Možnosť takto vykonávať prax využilo 326 žiakov.

Ilustračné foto: PSK