Skip to content
Menu
Menu

Zdevastovanú cestu Za Kalváriou už opravujú 

Prečítať článok

(ako) – Mesto Prešov v spolupráci s Národnou diaľničnou spoločnosťou opravuje cestu na ulici Za Kalváriou. Vybudovaná bude nová dažďová kanalizácia, ktorá tam nebola vyriešená dlhé roky a v ďalšej fáze rekonštrukcie pribudne nový asfalt.

Rekonštrukcia cesty na ulici Za Kalváriou začala frézovaním starého povrchu. Ako informovala tlačová referentka radnice Lenka Šitárová, súčasťou prác je výkop pre dažďovú kanalizáciu v dĺžke 1138 m, ktorá vyústi do retenčnej nádrže (zariadenia, ktoré zachytí dažďovú vodu a odvedie ju do kanalizačnej siete). Taktiež budú postupne osadené nové obrubníky a položený nový asfalt v celom profile.

Od 14. decembra už platí čiastočná uzávierka cesty a doprava je možná len v jednom jazdnom pruhu. Riadia ju pracovníci stavby. Počas úplnej uzávierky je doprava obyvateľov možná len do 7:30 hod. ráno a po 15:00 hod. popoludní.

Súčasťou rekonštrukcie je úplná rekonštrukcia dažďového potrubia, ktoré je dimenzované tak, aby odvádzalo dažďové zrážky z povrchu hlavnej a vedľajších vetiev komunikácie.

Ďiaľničiari položia na cestu asfalt

Rekonštrukcia cesty Za Kalváriou je združenou investíciou mesta Prešov a Národnej diaľničnej spoločnosti, a. s. Rekonštrukcia cesty má zmysel práve v čase, keď už táto cesta nie je potrebná pre stavbu diaľničného obchvatu, konkrétne objektov pred tunelom. Náklady na rekonštrukciu, ktoré hradí mesto Prešov, predstavujú 540-tisíc eur. NDS, a. s. na vlastné náklady položí na ceste asfalt.

Vzhľadom na harmonogram a rozsah prác MHD premáva v celej trase od 14.12.2020 denne do 8:00 a po 15:00. Počas sobôt a nedieľ nebude na ceste žiadne obmedzenie pre MHD ani obyvateľov.

Kedy budú úplné uzávierky?

Etapy opravy tejto ulice sa nezaobídu bez čiastočnej či úplnej uzávierky ulice, a to nasledovne:

  • od 14.12. do 23.12.2020 čiastočná uzávierka,
  • od 7.1 do 15.1.2021 úplná uzávierka,
  • od 16.1 do 15.2.2021 čiastočná uzávierka,
  • od 16.2. do 3.3.2021 úplná uzávierka,
  • od 5.3. do 15.3.2021 čiastočná uzávierka.

 

Ilustračné foto: pk