Skip to content
Menu
Menu

Železnice pridali ďalší humanitárny vlak na pomoc utečencom z Ukrajiny

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) vzhľadom na neutíchajúci vojnový konflikt na Ukrajine a narastajúci prílev utečencov z tejto krajiny pridáva od 11. 3. 2022 ďalší humanitárny vlak Ex 30028 (Košice 2:30 – Žilina 5:31 – Bratislava hl. st. 7:52), ktorý bude jazdiť predbežne až do 31. 3. 2022.

ZSSK zároveň oznamuje, že v ŽST Žilina je možný prestup na vlak Ex 144 smer Praha s odchodom o 6:27 hod a v ŽST Bratislava hl. st. je možný prestup na EC 280 smer Praha s odchodom o 8:06 hod.

Upozorňujeme cestujúcich, že časy sú informatívne. Vlak môže stáť z dopravných dôvodov a preto cestujúcich prosíme, aby z vlaku nevystupovali a riadili sa pokynmi zamestnancov železníc, prípadne pracovníkmi, ktorí zabezpečujú humanitárnu pomoc, a príslušníkmi polície.

Vlak je určený primárne pre občanov z Ukrajiny, ktorí utekajú pred vojnovým konfliktom. Pre bezplatnú prepravu je potrebné „vyzdvihnúť“ si podľa stanovených podmienok bezplatný cestovný doklad v pokladnici, v krajnom prípadne u sprevádzajúceho personálu vo vlaku na základe predloženia platného ukrajinského cestovného pasu alebo identifikačného dokladu. Ostatní zahraniční cestujúci, ako napríklad študenti iných krajín utekajúci z Ukrajiny, si musia cestovný lístok zakúpiť.

Všetky potrebné informácie o preprave vlakmi ZSSK nájdu ukrajinskí občania rýchlo a prehľadne vo svojom rodnom jazyku na špeciálnej podstránke ZSSK  https://www.zssk.sk/ukrajina/.

Tomáš Kováč
hovorca ZSSK