Skip to content
Menu
Menu

Do kina vo Veľkom Šariši prichádza film Vojnový zápisník

Prečítať článok

Veľký Šariš sa pridáva k celoslovenskej iniciatíve Filmom za Ukrajinu a pozýva ľudí do kina. Cieľom podujatia je podporiť Ukrajincov, ktorí sa ocitli v zovretí vojny. Veľký Šariš sa týmto spôsobom rozhodol adresne pomôcť svojmu partnerskému mestu Rakoshyno.

Ničivá vojna u našich východných susedov negatívnym spôsobom poznačila všetkých obyvateľov Ukrajiny. Niektorí utekajú za hranice, aby unikli bezprostrednému nebezpečenstvu , iní zostávajú vo svojej vlasti s nádejou, že nepozvaného agresora sa im podarí poraziť.

Všetci Ukrajinci však veľmi naliehavo potrebujú našu pomoc. Jeden zo spôsobov ako im podať pomocnú ruku prichádza vo forme podujatia s názvom Filmom za Ukrajinu, ktoré len pred niekoľkými dňami odštartovalo v Kežmarku.

Odtiaľ sa prostredníctvom partnerov z Asociácie slovenských filmových klubov rozšírilo už do deviatich miest po celom Slovensku. Spoločnou myšlienku je to, že zástupcovia zapojených filmových klubov a kín darujú vyzbierané vstupné organizáciám pomáhajúcim ľuďom z vojnou zasiahnutej Ukrajiny.

Do tejto iniciatívy sa zapojí aj kino Šarišpľac vo Veľkom Šariši, v ktorom sa bude 11.3.2022 o 19:00 hod. premietať dokumentárny film Vojnový zápisník. Vyzbierané dobrovoľné vstupné bude v plnej výške poukázané na oficiálny účet partnerského mesta Veľkého Šariša na Ukrajine, ktorým je Rakoshyno. Toto mesto zatiaľ vojna priamo nezasiahla, no neustále sem prichádzajú utečenci z východnejších častí Ukrajiny. Miestni obyvatelia sa zároveň pripravujú na najhorší scenár.

Peter Vlkovič

Do podujatia Filmom za Ukrajinu sa doteraz zapojili filmové kluby a kiná v nasledujúcich mestách:

Kino/filmový klub Iskra Kežmarok – 6. 3. 2022

Kino Lumière Bratislava – 6. 3. 2022

Kino Moskva Martin – 7. 3. 2022

Filmový klub Ivana Chalupeckého pri kine Úsmev, Levoča – 8. 3. 2022

Kino Úsmev Košice – 9. 3. 2022

Filmový klub Bytča – 9. 3. 2022

Filmový klub Poprad pri kine Tatran – 10. 3. 2022 o 19:00 hod.

Kino Veľký Šariš – Šarišpľac – 11. 3. 2022 o 19:00 hod.

Filmový klub Stanica Žilina – 13. 3. 2022

Zoznam miest s časmi premietaní bude priebežne aktualizovaný: http://filmomzaukrajinu.sk

Pod dokumentárny film s názvom Vojnový zápisník sa podpísal mladý ukrajinský režiséra Roman Ljubija. Strihový dokument je mozaikou videozáznamov nakrútených ukrajinskými vojakmi. Tí od roku 2014 na svoje mobilné telefóny a kamery zaznamenávali každodenné udalosti počas bojov na východe Ukrajiny. Film zachytáva zvláštny svet paradoxov, drobných radostí, zvláštneho humoru a utrpenia. Vojnový zápisník je ojedinelým svedectvom o svete nádeje a číhajúcej smrti nakrúteným ľuďmi, ktorí sa ocitli priamo v prvej bojovej línii.

Názov podujatia: Filmom za Ukrajinu

Celoslovenská udalosť na FB: https://fb.me/e/3p1HCb4qO

Udalosť OZ Nový film: https://www.facebook.com/events/486138023129334?ref=newsfeed

Názov filmu: Vojnový zápisník (UA: Зошит війни, EN: War Note)

Réžia: Roman Ljubij

Producent: Babylon‘13

Dĺžka filmu, rok uvedenia a znenie: 68 minút, 2020, ukrajinské znenie so slovenskými titulkami

Upútavka na film: https://youtu.be/nYgEs8koBFA

Profil filmu na IMDB: https://www.imdb.com/title/tt11774348/?ref_=ext_shr_lnk

Vstupné: zástupcovia jednotlivých filmových klubov a kín darujú vyzbierané vstupné organizáciám pomáhajúcim ľuďom na vojnou zasiahnutej Ukrajine.