Skip to content
Menu
Menu

Zomrel architekt František Jesenko

Prečítať článok

V Prešove sme sa v utorok 10. januára 2023 rozlúčili s Ing. arch. Františkom Jesenkom. Medzi jeho najznámejšie diela patrí aj nová budova Divadla Jonáša Záborského v Prešove.

František Jesenko zomrel vo veku 89 rokov. Roky sa venoval architektonickej tvorbe a spracovaniu projektov, ktoré natrvalo pozmenili tvar mesta Prešov i celého regiónu. 

Projektom novej budovy Divadla Jonáša Záborského v Prešove vytvoril mestu modernú kultúrnu dominantu, ktorou predstihol dobu i vtedajšie myslenie.

Architekt František Jesenko budovu projektoval už ako bezbariérovú, v období, kedy sa o bezbariérovosti ešte vôbec neuvažovalo. Vďaka Jesenkovej pokrokovosti v myslení a predvídavosti sa ľudia na invalidnom vozíku z chodníka pred budovou dostanú rovno do hľadiska, kde je pre nich pri prvom rade sedadiel v hľadisku vyhradený dostatočný priestor, odkiaľ najlepšie uvidia na javisko.

František Jesenko bol prvým hlavným architektom mesta Prešov. Získal aj Cenu primátora mesta Prešov za rok 2015.

Odpočívajte v pokoji.

Zdroj: presov.sk
Foto: archív mesta Prešov; rok 2016 počas 1. ročníka Festivalu architektúry a dizajnu; stretnutie architektov Františka Jesenka (na fotografii vpravo) a Ladislava Domena