Skip to content
Menu
Menu

Respirátory v MHD už nie sú povinné

Prečítať článok

V reakcii na celoslovenské uvoľňovanie opatrení sa ruší povinnosť prekrytia horných dýchacích ciest aj v prešovskej MHD. Od 21.4.2022 cestujúci nie sú povinní mať nasadený respirátor alebo rúško. 

V MHD už môžete cestovať bez respirátora či rúška. Od 21. apríla 2022 sa končí povinnosť mať prekryté dýchacie cesty počas celej jazdy v autobuse alebo trolejbuse. Ide o súčasť ďalšieho uvoľňovania opatrení, ktoré ohlásilo Ministerstvo zdravotníctva SR.

Prekrytie horných dýchacích ciest sa však naďalej odporúča ľuďom vo vyššom veku alebo pacientom s rizikovými ochoreniami.

Respirátory a rúška končia v interiéri. Ostávajú v sociálnych zariadeniach a nemocniciach

(pv) – Respirátory aj rúška už nebudeme musieť nosiť v interiéroch. Povinné ostávajú len v zariadeniach sociálnych služieb, v nemocniciach a iných zdravotníckych zariadeniach, teda aj v čakárni u lekára alebo na poliklinikách. Respirátor majú nosiť len návštevy a personál, nie klienti či pacienti.

Prekrytie horných dýchacích ciest už od 21.4.2022 vôbec nebude povinné v exteriéroch, teda ani na hromadných podujatiach organizovaných vonku a nebude povinné ani vo väčšine interiérov, vrátane verejnej hromadnej dopravy, taxislužieb a hromadných podujatí.

Respirátor ako ochrannú preventívnu pomôcku však budú naďalej povinní nosiť:

personál zdravotníckych a sociálnych zariadení pri kontakte s klientmi a pacientmi (personál nemocníc, ambulancií a lekární),

  • návštevníci zdravotníckych a sociálnych zariadení,
  • pacienti v čakárňach a ambulanciách lekárov,
  • zákazníci lekární.

Klienti zariadení sociálnych služieb a hospitalizovaní pacienti nemajú povinnosť mať prekryté horné dýchacie cesty.

Pravidlá domácej izolácie a karantény od 21.4.2022

Po kontakte s osobou pozitívnou na COVID-19 sa od 21.4.2022 ruší povinnosť automatickej karantény úzkeho kontaktu. Úzky kontakt zostáva v karanténe iba vtedy, ak jeho všeobecný lekár posúdi karanténu ako potrebnú (zo zreteľa hodných epidemiologických dôvodov, ktorými sú najmä dlhodobý úzky kontakt s osobou pozitívnou na ochorenie, ohrozenie imunodeficientnej osoby na pracovisku).

Úzky kontakt po ukončení karantény už nebude musieť nosiť na verejnosti respirátor, ako to bolo doteraz.

Pravidlá pre izoláciu pozitívnych osôb ako aj ďalšie podmienky vo vyhláške, napríklad pre osoby v osobitnom režime, zostávajú bez zmeny.