Skip to content
Menu
Menu

Európska komisia tvrdí, že Ukrajina a Moldavsko sú pripravené začať s prístupovými rozhovormi

Prečítať článok

7.6.2024 (SITA.sk) – Európska komisia podporila začiatok prístupových rozhovorov s Ukrajinou a Moldavskom. Ako referuje web Kyiv Independent, v piatok to uviedol ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ.

„Teraz očakávame, že naši európski partneri urobia ďalší krok a začneme už tento mesiac rokovania o členstve,“ napísal Šmyhaľ na Telegrame.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Ukrajina dostala štatút kandidáta na členstvo v v júni 2022. V novembri 2023 Európska komisia odporučila začatie prístupových rozhovorov s Kyjevom. Európska rada sa potom v decembri dohodla na otvorení prístupových rozhovorov s Ukrajinou a Moldavskom.

Redaktor rozhlasovej stanice Slobodná Európa Rikard Jozwiak tento týždeň informoval, že podľa výkonného orgánu Európskej únie Ukrajina aj Moldavsko „úplne dokončili všetky kroky na začatie rozhovorov“.

Začiatok rozhovorov musí EÚ jednomyseľne odobriť s tým, že Ukrajina prijala opatrenia na zlepšenie problémov, ako je korupcia a ochrana jazykov menšín. Očakáva sa, že Maďarsko vznesie námietky, najmä pokiaľ ide o práva menšín.

EÚ a ukrajinskí predstavitelia údajne presadzujú začiatok rozhovorov ešte tento mesiac, keďže Maďarsko považované za spojenca Ruska v Európe v júli prevezme predsedníctvo Rady EÚ.

Viac k témam: členstvo v Európskej únii, ukrajinské členstvo v EÚ, Ukrajinský premiér
Zdroj: SITA.sk – Európska komisia tvrdí, že Ukrajina a Moldavsko sú pripravené začať s prístupovými rozhovormi © SITA Všetky práva vyhradené.