Skip to content
Menu
Menu

Izrael posiela do Rafahu ďalších vojakov, podľa ministra obrany je ich úlohou vyčerpať Hamas

Prečítať článok

16.5.2024 (SITA.sk) – Izraelský minister obrany Joav Gallant povedal, že do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy vyšlú ďalších vojakov. Izraelská armáda tvrdí, že tam zničila tunely militantného hnutia Hamas a zabila desiatky militantov.

Viac o téme: Izraelsko-palestínsky konflikt

Izrael začal s operáciou v Rafahu, ktorú označuje za obmedzenú, minulý týždeň po tom, ako ho Spojené štáty a ďalší spojenci vyzvali, aby tam nespustil plnohodnotnú inváziu a nezhoršil humanitárnu situáciu. Gallant počas návštevy oblasti povedal, že „táto operácia bude pokračovať, keď (tam) vstúpia ďalšie sily“. Podľa jeho slov „vyčerpávajú Hamas“.

Aj keď izraelskí vojaci postúpili do častí Rafahu, Hamas sa preskupil v iných oblastiach Pásma Gazy, ktoré boli na začiatku vojny silne bombardované a ktoré podľa izraelskej armády vyčistili.

Od začiatku operácie v Rafahu z mesta podľa údajov Organizácie Spojených národov utieklo 600-tisíc Palestínčanov. Pred operáciou tam bolo viac ako milión Palestínčanov, ktorí tam našli útočisko po úteku z iných častí Pásma Gazy.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Izraelsko-palestínsky konflikt 2023 (fotografie)

Viac k témam: Izraelskí vojaci, Izraelsko-palestínsky konflikt, izraelský minister obrany, Rafah, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Izrael posiela do Rafahu ďalších vojakov, podľa ministra obrany je ich úlohou vyčerpať Hamas © SITA Všetky práva vyhradené.