Skip to content
Menu
Menu

Vyhlásenie lídrov Európskeho parlamentu k Ukrajine

Prečítať článok

Predsedníčka EP a lídri poslaneckých klubov prijali vo štvrtok vyhlásenie týkajúce sa ruského vojenského útoku na Ukrajinu. Oznámili tiež, že v utorok mimoriadne zasadne Európsky parlament.

Vyhlásenie Konferencie predsedov Európskeho parlamentu, ktorú tvoria predsedníčka EP a lídri politických skupín v Parlamente:

Konferencia predsedov Európskeho parlamentu bola zvolaná predsedníčkou Robertou Metsolou na dnešné ráno, aby prediskutovala našu reakciu na inváziu Ruska na Ukrajinu.

Na výmene názorov sa zúčastnili aj predseda Európskej rady Charles Michel a predsedníčka Európskej komisie Ursula Von der Leyen.

Konferencia predsedov čo najdôraznejšie odsúdila útok Ruska na Ukrajinu. Ukrajina je nezávislá a zvrchovaná krajina a jej územná celistvosť je nespochybniteľná. Táto invázia je neodôvodnená a nezákonná. Je hrozbou pre európsku a regionálnu stabilitu, ako aj pre svetový poriadok založený na pravidlách. Tento útok je zameraný na náš model demokratickej spoločnosti. Nemôže ostať bez odozvy.

Ostávame pevní v našej jednote, v našom odhodlaní a v našej reakcii na nevyprovokovanú ruskú agresiu. Európsky parlament podporuje bezprecedentnú európsku a medzinárodnú reakciu vrátane nových a tvrdých sankcií, ktoré zaistia, že Kremeľ bude za svoje činy braný na zodpovednosť.

Konferencia predsedov vyjadrila plnú solidaritu a podporu Ukrajine a jej ľudu.

Bola prijatá dohoda na zorganizovaní mimoriadnej plenárnej rozpravy v utorok 1. marca 2022.

Zdroj: Európsky parlament