Skip to content
Menu
Menu

Používate často mrazené mäso? Pri rozmrazovaní majte na pamäti jednu vec a bude ako čerstvé

Prečítať článok

Ak ste niekedy rozmrazovali mäso a zistili ste, že vaša večera je úplne nekvalitná, možno ste nedodržali najdôležitejšie pravidlo, ktoré pozná každý kuchár. Veľké reštaurácie majú na to profesionálne vybavenie, ale buďte pokojní – zvládnete to aj doma!

Málokto z nás rád nakupuje. A už vôbec nie tie potravinárske. Preto nie je prekvapením, že keď sa už vyberieme do supermarketu a pretláčame sa v dave a rade, chceme, aby to bolo čo najefektívnejšie. Čo to znamená? Len to, aby sme sa nemuseli vracať na to isté miesto znova a znova. Stručne povedané: všetci sme ako jeden muž na nákupe zásob.

Tento postup však znamená osvojiť si dve pravidlá, ktoré hrajú v každej slušnej reštaurácii základnú úlohu. Po prvé: správne skladovanie potravín. O tom v časopise Delicious píšeme pomerne často, pretože špecifiká tejto zručnosti sú veľmi individuálne a mnohé produkty majú svoje vlastné jedinečné „požiadavky“ na skladovanie. Je tu aj druhá otázka: správne zmrazovanie a rozmrazovanie výrobkov. Najmä v prípade mäsa musí byť tento proces vykonaný správne!

Mäso v mrazničke

Počas školenia o bezpečnosti potravín v reštaurácii sa učíme, že každý výrobok, ktorý zmrazujeme, by sa mal riadiť jednoduchým pravidlom. Mrazte rýchlo, rozmrazujte pomaly. Na prvé z uvedených opatrení sa v reštauráciách používajú špeciálne šokové mrazničky, ktoré nielenže expresne zmrazujú, ale možno v nich skladovať aj teplé potraviny. V domácnosti môžeme použiť nanajvýš funkciu rýchleho zmrazenia, ktorou disponujú niektoré moderné spotrebiče. Buďte si istí, že sa zaobídeme aj bez nej.

Namiesto nákupu drahých rýchlomraziacich zariadení sa oplatí zvoliť vákuové balenia, ktorých základné verzie nájdete aj v supermarketoch. Cena takéhoto zariadenia nie je nijako zvlášť vysoká a mrazenie výrobkov v bezvzduchových vreckách je vynikajúcim spôsobom, ako zachovať kvalitu aj dlho zmrazovaného mäsa.

Rozmrazené mäso

Už vieme, ako sa zmrazuje. Ale čo rozmrazovanie? Ako sme už spomenuli, malo by sa vykonávať pomaly. Najlepšie je dať zmrazené mäso do chladničky, kde sa pokojne, v bezpečných podmienkach, vráti do svojej normálnej konzistencie. Prečo je to také dôležité? Nuž, pri rýchlom rozmrazovaní dochádza k výraznej strate vody z výrobkov. To spôsobuje jednak stratu kvality mäsa a jednak vytvára ideálne prostredie pre rast rôznych baktérií vrátane nebezpečných. Tomu sa treba za každú cenu vyhnúť!